• Login/Out
 • Влез
  Потребителско име:
  Парола:

  Забравих си паролата
  Препрати активиращ e-mail
  Вкарвай ме автоматично всеки път
  Скрий ме

 • Детска фотосесия
 • Детска и семейна фотосесия
 • РЕКЛАМИРАЙ
 • Натурален пчелен мед град Трявна
 • СТОК САЙТОВЕ

Туристически маршрут за изкачване на връх Мусала

Фото разкази, фото репортажи. Теми и дискусии свързани с туризма. Маршрути, пътеки, опит и препоръки, хотели, хижи, заслони, нощувки.
Ключови думи за тази тема
Туристически маршрут за изкачване на връх Мусала Туристически маршрут за изкачване на връх Мусала иначе пък net photo photo наистина моя две карта варна повечето ясно вижда нея разлика

Туристически маршрут за изкачване на връх Мусала

Мнениеот jordan_rusev » 31 Окт. 2010, 15:30

Мусала е най-високият връх в България и Балкански полуостров с височина 2925 m, измерено от равнището на пристанище Варна. На върха има метеорологична станция на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.
Изграден е от палеозойски гранит, прорязан с гранитпорфирни жили. Средна годишна температура -2.9ºС. Средно 254 дни от годината на Мусала има сняг. Преобладават северозападни ветрове. Планинско-ливадни почви. Покрит е главно с алпийска растителност а в южната част на масива му има хубави планински пасища (чалове).
Най-лесният път за изкачване е с кабинковия лифт от Боровец, който води до местността Ястребец на височина 2 369 м. На снимката най-вдясно.

Върха може да се атакува през 2 пътеки. Тази през билото е по-трудна и не е препоръчителна ако сте с деца. Популярната пътека (на снимката най-дългата посредата) стига до хижа Мусала а оттам покрай езера се атакува самия връх. Оттам до хижа Мусала (2389 м) пеша се стига за около 45 мин, а малко преди хижата ще влезете в Национален парк Рила.

Така наречената хижа Мусала представлява стандартна постройка с приходяща към нея по-малка дървена барака със стаи с нарове. Дано да не се паднете там ако сте резервирали стаи защото е адски мизерно.

В лафката на хижата е ужасно скъпо въпреки че зареждат с джип и лифт (за разлика от повечето хижи в които съм бил) там например едно кафе е 2 лв. , бирата е 4 лв. таратор 3 лв. и нататак оставям на Вашето въображение. Моя съвет е да си носите каквото Ви е необходимо. Ето хижата (нощувката е 15лв. най-скъпата от досега посетените от мен хижи) погледната от дървената барака където ни настаниха и където възглавниците сякаш бяха изядени от мишки.

Покрай езерото (едно от Мусаленските езера) продължава пътеката за изкачване на върха

До върха се стига за около 2:30 часа. Пътеката минава през още три езера първото от които е най-синьото езеро което съм виждал някога. То е едно от Мусаленските езера но съм въждал да го наричат Алешкото езеро защото е под връх Алеко (на снимката в дясно)

Ето целия маршрут до върха погледнат от връх Иречек.

Както се вижда на снимката маршрута минава през заслон Ледено езеро (над. вис. 2700 метра), което се намира до едноименното езеро и е наистина уютно въпреки че е малко тясно. Има няколко стаи и лафка, където е много готино и не чак толкова скъпо (ако мислите да нощувате в планината Ви препоръчвам именно там направите това).

От там до върха е около 30 минути и се открива страхотна гледка към Малката мусала и Трионите, които разделят Мусала от Малката мусала а вляво е връх Иречек 2850м.н.в. (страхотен за изкачване ще пусна ъ за него пътепис).

На върха можете да пиете чай и да си ударите печат защото върха е част от Стоте национални туристически обекта а печата е в метеорологичната станция.

При ясно време не се вижда Бяло море, това е легенда. Планините в Южна България и Северна Гърция пречат на пряката видимост, а и сферичната форма на Земята прави невъзможно наблюдаването на толкова отдалечени обекти. Но пък се виждат Маричините езера. Маричините езера се намират в Източна Рила, в дълбок циркус между върховете Маришки връх, Близнаците и Манчо. По-голямо е Горното езеро, с площ 2,2 ха и дълбочина 11 м. Долното езеро е с площ 1,1 ха и е дълбоко 5 м. От тях извира река Марица. Районът е обявен за резерват през 1951 г.

На снимката върховете са в облаци, но иначе от ляво на дясно са: вр. Манчо (2771м.н.в.), Маришки връх (2765 м.н.в.), Голям близнак (2779 м.н.в.), Малък близнак (2777 м.н.в.) в преден план в дясно. На снимката в дясно се вижда пътеката за връх Манчо и хижа Заврачица. Пътеката минава по билото на Маричин циркус (на снимката е малко в облаци).

Още маршрути:
Седемте рилски езера - хижа Скакавица
Маршрут за изкачване на Мальовица
Туристически маршрут - връх Вихрен през Бъндерица
Маршрут гр. Карлово - х. Левски - х. Рай - гр. Калофер
Туристическа карта на Пирин с маршрути
Аватар
jordan_rusev
Модератор
Модератор||
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 
Потребители благодарили на jordan_rusev за отговора: drastar_be

Re: Туристически маршрут за изкачване на връх Мусала

Мнениеот maggee » 12 Ноемв. 2010, 20:40

Ето две снимки и от мен - правени са малко над заслон Леденото езеро, точно преди покоряването на най-високия връх не само в България, но и на Балканите - Мусала.

По време на изкачването върховете бяха потънали в облаци:


На слизане същата гледка погалена от лъчите на залязващото слънце:За сега това от мен :smile
Очакваме и вашите преживявания и фотографии... :photo
Аватар
maggee
Модератор
Модератор||
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

Туризъм пътувания и екскурзии


 • Подобни теми
  Отговори
  Преглеждания
  Последно мнение

Подобни теми

Върни се към Фото разкази, туризъм и репортажи

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron