• Login/Out
 • Влез
  Потребителско име:
  Парола:

  Забравих си паролата
  Препрати активиращ e-mail
  Вкарвай ме автоматично всеки път
  Скрий ме

 • Детска фотосесия
 • Детска и семейна фотосесия
 • РЕКЛАМИРАЙ
 • Натурален пчелен мед град Трявна
 • СТОК САЙТОВЕ

Бленда, скорост на затвора, дълбочина на рязкост и ISO

Съвети и препоръки, интересни техники и идеи, фотографски уроци и съвети за начинаещи и напреднали в областа на фотографията
Ключови думи за тази тема
Бленда, скорост на затвора, дълбочина на рязкост и ISO Бленда, скорост на затвора, дълбочина на рязкост и ISO беше снимане снимане светкавица иначе колко колко колко снимам снимам iso iso iso iso iso

Бленда, скорост на затвора, дълбочина на рязкост и ISO

Мнениеот maggee » 11 Март 2010, 18:12

Бленда, скорост на затвора, дълбочина на рязкост и числото ISO


Дефиниране на няколко основни фотографски понятия:
Експонация - това е количеството светлина достигащо до сензора, контролирано от блендата и скоростта на затвора.
Дълбочина на рязкост - това е зоната на приемливо остър фокус в снимката. В действителност само обектът, върху който е фокусът и всичко останало, което е на същото фокусно разстояние от обектива ще бъде с кристален фокус.
F-позиции (позиции на блендата) - F-позициите са мярка за размера на отвора (блендата) на обектива. Колкото по-малко е числото F, толкова по-широко отворена е блендата и повече светлина достига до сензора.По-малко F-число обозначава по-широка бленда, по-голямо F-число - по-тясна бленда. Всяко преместване с едно деление представлява една бленда. С всяко преместване се увеличава или намалява големината на отвора и съответно количеството светлина, което ще премине през него за определен период от време.
Скорост на затвора - скоростта на затвора е мярка за времето, през което затворът остова отворен. Колкото повече време затворът е отворен, толкова повече светлина достига до сензора. По-бързите скорости често изискват по-широко отворена бленда (по-малко число F) и позволяват действащият обект да се замрази. По-бавните скорости на затвора позволяват с по-затворена бленда (по-голямо F-число) да се заснемат снимки на по-слаба светлина.

Комбинация от размер на бленда и време

Колкото по-голяма е избраната бленда, толкова по-кратко е времето (по-бърза е скоростта) на затвора, за да се експонира правилно. И обратното, колкото по-дълго е отворен затворът, толкова по-малък размер на блендата е необходим. Естествено при много различни, но еквивалентни комбинации между бленда и скорост ще се получи една и съща експонация. Всички комбинации от бленда на обектива и скорост на затвора посочени на картинката по-долу дават една и съща експонация или иначе казано - пропускат едно и също количество светлина до сензора на фотоапарата.Стандартни режими за работа на фотоапарата

 • Предимство на блендата - AV
 • Предимство на скоростта на затвора - TV
 • Програмен режим - P
 • Ръчен режим - М

Предимство на блендата - AV
Този режим ти позволява да нагласиш блендта, т.е. F-числото, а фотоапаратът сам избира скоростта на затвора, така че да се получи правилна експонация. За повече дълбочина на рязкост може да използвате голямо F- число (затворена бленда), за да стане на фокус, колкото се може по-голяма част от снимката.

Предимство на скоростта на затвора - TV
При този режим на снимане може да изберем скоростта на затвора, а фотоапаратът сам избира бленда (F-число), така че да се получи правилна експонация.

Програмен режим - P
При този режим на снимане фотоапаратът сам изибира всички настройки. При повечето фотоапарти този програмен режим има няколко тематични разновидности: пейзаж, портрет, спорт и др.

Ръчен режим - М
Този режим позволява сами ръчно да изберем, независимо една от друга скоростта на затвора и блендата.

Повечето цифрови огледално-рефлексни фотоапарти имат настройка за автоматично снимане в "клин", т.е. фотоапарата заснема три кадъра последователно. Първата е с правилна експозиция, втората е преекспонирана и третата недоекспонирана. По този начин чрез събиране на трите кадъра в един накрая ще се получи снимка с много висока динамика. Препоръчително е използването на статив, за да не се разместят кадрите.

Дълбочина на рязкост
Дълбочината на рязкост се контролира от следните фактори:
 • Фокусно разстояние до обекта
 • Разстояние до обекта
 • Фокусираната точка
 • Бленда - F-число

Фокусно разстояние до обекта
Можете да променяте дълбочината на рязкост като използвате различно фокусно разстояние. Например така наречените "дълги" обективи (телеобективи) - от 80 мм до 600 мм правят снимки с малка дълбочина на рязкост. Широкоъгълните обективи - до 35 мм правят снимки с голяма дълбочина на рязкост.

Разстояние до обекта
Колкото си по-близко до обекта, толкова по-малка е дълбочината на рязкост.

Фокусираната точка
Дълбочината на рязкост се простира на около една трета пред фокусираната точка и на две трети зад нея.

Бленда - F-число
Големите бленди (малките F-числа) дават ограничена дълбочина на рязкост и обратното - малките бленди (големите F-числа) увеличават зоната на приемливо остър фокус.

Някои фотоапарати и обективи имат механизъм за предварителен преглед на дълбочината на рязкост, който позволява да прецениш визуално обхвата на дълбочина на рязкост (остър фокус) при дадена бленда.

Светлочувствителност на матрицата/филма - ISO
Числото ISO отбелязва светлочувствителността на матрицата/филма. Колкото по-голямо е това число, толкова по-светлочувствителна е матрицата/филма. Например при ISO 1600 се изисква 10 пъти по-малко светлина, отколкото на ISO 160 за да бъде направена правилна екпонация.
И една картинка която визуално показва зависимостите крайния резултат на дефокус при блендата, размазване при скорост на затвора и шум при ISO
Аватар
maggee
Модератор
Модератор||
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 
Потребители 5 благодарили на maggee за отговора: Гост, CVSTOS, evalinda

Re: Бленда, скорост на затвора, дълбочина на рязкост и ISO

Мнениеот jordan_rusev » 14 Окт. 2010, 11:05

Правилната *експонация зависи от големината на отвора на блендата (диафрагма) и скоростта, като двете са взаимно свързани.
Какъв е принципа ?
Снимката е съвкупност от светлина приета от сензора или филма. Ако затворите блендата и намалите скороста на затвора на практика до сензора ще достигне същото количество светлина. По този начин можете да контролирате дълбочината на рязкост DOF (depth of the field).
На втората снимка по-горе се вижда и математически зависимоста, всяка цяла бленда намалява на половина времето за експонация и естествено наполовина големината на диафрагмата, затова се наричат цели бленди. Цели бленди са f/1.4f/2f/2.8f/4f/5.6f/8f/11f/16f/22f/36 , не е нужно да се мъчите да ги запомните просто запомнете че през една бленда числото се удвоява. Светлината при f/1.4 и скорост 1/1000 е еднавка с тази на f/2 и скорост 1/500.
Често може да срещнете термина "1 стоп" или "2 стопа", и тук иде реч точно за същото. Един стоп е разделена наполовина скорост на затвора или преход от една цяла бленда към друга.

*Експозиция във фотографията се нарича общото количество светлина, което достига до сензора (или филма) по време на процеса на снимане. Експонация (експониране) е процесът на засветяване на сензора (лентата).

Дълбочина на рязкост или DOF е полето в което обекта има приемлива острота. По-горе са описани факторите които влияят на дълбочината на рязкост. Тук ще добавя само как се разпределя самото поле спрямо фокусирания обект. Чувал съм много хода да казват 1/3 напред и 2/3 назад от фокусирания обект. Това обаче не е вярно, разпределението на полето на рязкост зависи от фокусното разстояние на обектива. Ето какви са зависимостите:


Фокусно разстояние (мм)НазадНапред
1070.2 %29.8 %
2060.1 %39.9 %
5054.0 %46.0 %
10052.0 %48.0 %
20051.0 %49.0 %
40050.5 %49.5 %

Според блендата DOF-а може да е по-плитък (при по-отворена) или по-дълбок (при по-затворена)


ИзображениеИзображениеИзображение
f/2.8f/5.6f/8
Аватар
jordan_rusev
Модератор
Модератор||
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 
Потребители 2 благодарили на jordan_rusev за отговора: Гост, CVSTOS

Re: Бленда, скорост на затвора, дълбочина на рязкост и ISO

Мнениеот jordan_rusev » 08 Фев. 2011, 19:38

Ето един много полезен видео урок който показва практически тези зависимости
Аватар
jordan_rusev
Модератор
Модератор||
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

Re: Бленда, скорост на затвора, дълбочина на рязкост и ISO

Мнениеот green_surfer » 06 Юли 2011, 13:27

Ако снимаме бързо движещ се обект с по-затворена бленда (по-голямо F-число), снимката става по-размита нали ?
Аватар
green_surfer
Нов
Нов|Нов|Нова
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

Re: Бленда, скорост на затвора, дълбочина на рязкост и ISO

Мнениеот jordan_rusev » 06 Юли 2011, 18:39

Не, отворената бленда дава повече светлина съответно по-висока скорост, съотвено по "замразено" движение.
Ето ТУКА можеш да си упражниш зависимостите.
Аватар
jordan_rusev
Модератор
Модератор||
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

Re: Бленда, скорост на затвора, дълбочина на рязкост и ISO

Мнениеот giant » 10 Март 2012, 18:12

Данчо ,тъп въпрос ама нещо немога да си го изясня :) На каква скорост мога да снимам с 18-55 IS минимум за да не се размазва картинката? Ще снимам в некво клубче и се чудя 18-55 или 50 мм на 1.8 дето ми е да ползвам. Чудя се с кой обектив ще докарам по-малко размазване. Като е IS тоя китак колко мога да смъкна скоростта ,че да изкара читава картинка?
Аватар
giant
Профи
Профи|Профи|Профи
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

Re: Бленда, скорост на затвора, дълбочина на рязкост и ISO

Мнениеот jordan_rusev » 11 Март 2012, 16:15

Всичко зависи от това колко стабилна е ръката ти, колко динамично ще се налага да движиш камерата и колко динамични ще са обектите. Според мене по-добрия вариант е 50мм ф/1.8. Ще се наложи или да използваш светкавица или да вдигаш ISO.
Аватар
jordan_rusev
Модератор
Модератор||
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

Re: Бленда, скорост на затвора, дълбочина на рязкост и ISO

Мнениеот giant » 11 Март 2012, 16:26

То за ИСО-то се надявам да мина на 800 ,обаче за да постигна добра картинка с 50мм трябва да снимам на 2.0 и на по-затворена бленда. Мисълта ми беше до колко върви ИС-а на китака ,той е лекичък и го държа стъбилно ,но на каква минимум скорост мога да разчитам ако обектите не шават много?
Аватар
giant
Профи
Профи|Профи|Профи
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

Re: Бленда, скорост на затвора, дълбочина на рязкост и ISO

Мнениеот jordan_rusev » 12 Март 2012, 15:46

Ако ти е стабилна ръката до 1/20
Аватар
jordan_rusev
Модератор
Модератор||
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

Re: Бленда, скорост на затвора, дълбочина на рязкост и ISO

Мнениеот CVSTOS » 15 Март 2012, 22:38

Имам запитване. Към кадъра по долу правен след препрочитане на темата, по напредналите, да споделят имат ли забележки? Благодаря!
Изображение
Аватар
CVSTOS
Профи
Профи|Профи|Профи
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

Re: Бленда, скорост на затвора, дълбочина на рязкост и ISO

Мнениеот dakataa » 30 Май 2014, 23:43

Според мен cvstos скоростта ти е малко ниска,имаш достатъчно светлина и ако увеличиш малко скороста капките ще са много по детайлни!П.С.това е моята гледна точка !поздрави
Аватар
dakataa
Нов
Нов|Нов|Нова
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

 • Подобни теми
  Отговори
  Преглеждания
  Последно мнение

Подобни теми

Върни се към Фотография

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron