• Login/Out
 • Влез
  Потребителско име:
  Парола:

  Забравих си паролата
  Препрати активиращ e-mail
  Вкарвай ме автоматично всеки път
  Скрий ме

 • Детска фотосесия
 • Детска и семейна фотосесия
 • РЕКЛАМИРАЙ
 • Натурален пчелен мед град Трявна
 • СТОК САЙТОВЕ

Ретуш на портрет. Обработка с фотошоп.

Съвети и препоръки как да обработваме снимките си с Фотошоп и др. Уроци и трикове за обработки и работа с обработващи програми.
Ключови думи за тази тема
Ретуш на портрет. Обработка с фотошоп. Ретуш на портрет. Обработка с фотошоп. добър беше беше лично колко колко снима горе колкото друг форума поне винаги различни моя

Ретуш на портрет. Обработка с фотошоп.

Мнениеот jordan_rusev » 06 Апр. 2010, 00:57

Ретуш на портрет, обработка с Фотошоп.
Снимката която ще използвам за тази обработка в по-голям формат можете да изтеглите от- ТУК

Първото нещо което е необходимо да се направи при обработката на портрет е да се отстранят всички пъпки, белези, бенки и т.н.т, от кожата. За целта аз използвам основно Patch tool (J).
Също Healing brush и Stamp tool но в по-малка степен.
Обработете с Patch tool кожата на лицето и ръцете там където прецените че има нужда, не се престаравайте много, по-финна обработка ще направим със следвашите няколко стъпки.
Ето кои области съм обработил аз

а ето и как изглежда лицето след обработката


Следва по-фината обработка на кожата. Дублирайте слоя (Ctrl+J) и приложете Filter-> Blur-> Gaussian Blur. Не се притеснявайте от това че всичко ще се размаже, по-късно ще добавим маска. Тук настройката на филтъра е според резолюцията на снимката, като цяло трябва да се позамаже леко кожата - вземете за пример превюто при моята обработка:

Добавете лек шум с Filter -> Noise-> Add Noise за да има лека текстура кожата и да не прилича на пластмасова. Вижте всички настройки:

На същия този слой сложете маска, запълнете я с черно и с бяла мека четка внимателно минете навсякъде по кожата без да засягате областите с изразен контур, като очи, нос, уста и т.н.т. Ето как изглежда моята обработка на този етап, обърнете внимание и на вида на маската на дублирания слой:


Като следваща стъпка аз реших да изостря контурите на лицето и дублирах с Ctrl+Shift+Alt+E досегашната обработка, дадох High Pass и поставих слоя в Overlay . След това направих нов слой (празен) с Layer-> New-> Layer или Ctrl+Shift+N и го сложих в Soft Light.

С този слой ще отстраним сенките, тъмните области за да се заличат бръчките и кожата да изглежда по-гладка а светлината по-оформена. За целта там където има тъмни бръчки и области минете с много светла четка с цвят на кожата (в моя случай цвета е много светло розово), като за четката сложете Flow на 4%. Аз например минавам и в областите които трябва да изпъкнат например изпъкналата част на ръцете, под очите за да намалеят сенките, скулите и челото. Експерементирайте, включвайте и изключвайте слоя за да видите промяната, ако не се получава това което искате изтриите слоя и го създайте наново. Ето в най-груб вид областите където съм минал аз:

Ето и разликата преди и след тази обработка


Следващата стъпка е да обработим очите и устните. Направете нов Curves слой от палитрата със слоевете, задайте стандартната S крива за контраст. Маската на Curves направете черна и с бяла четката мацнете само върху очите. Създайте нов празен слой с Layer-> New-> Layer или Ctrl+Shift+N, поставете го в Color и с мека Сиво-Синя четка минете върху ирисите на очите. Отново нов слой този път в режим Hue и с четка с цвят бордо минете върху устните.
Действиети на последните 2 слоя можете да регулирате и с Opacity.


Послената стъпка е да коригирате и деформирате области (ако има нужда) например крив нос или каквото се налага. Това се прави с Liquify като преди това аз лично правя груба селекция. При моята обработка леко свих нослето и повдигнах една вежда, просто в този пример няма нужда от друго и го споменавам в обработката само за да се знае. :wink

Ето и крайния резултат

Вероятно няма всичко да Ви се получи веднага, ако има въпроси насреща съм, пия биричка :beer

Още полезни теми от Форума:
Ретуш на портрет. Обработка с фотошоп.
Панорама с Фотошоп
Обработка за по-висока динамика
Яки ефекти с PhotoShop
Страхотни обработки за Фотошоп
Задължителни обработки преди да качим снимка в интернет
Аватар
jordan_rusev
Модератор
Модератор||
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 
Потребители 3 благодарили на jordan_rusev за отговора: long68, nitrap, raych_eu

Re: Ретуш на портрет

Мнениеот jordan_rusev » 06 Апр. 2010, 01:03

Ето какво постигнах като обработка на портрет само със слоя Soft Light и начина споменат по-горе. Използвал съм четка само с черен и бял цвят на 4%. Това е така нареченata Dodge and Burn . Обработена снимката изглежда като заснета с бленда.


За двете обработки използвах чужди снимки за да не ми се обиди някой :wink
Аватар
jordan_rusev
Модератор
Модератор||
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 
Потребители 3 благодарили на jordan_rusev за отговора: Гост, GALA_VARNA

Re: Ретуш на портрет

Мнениеот maggee » 06 Апр. 2010, 01:16

:clap
Много полезно!!!
Аватар
maggee
Модератор
Модератор||
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

Re: Ретуш на портрет

Мнениеот emoonthemove » 06 Апр. 2010, 22:54

Браво :) Майсторът си е майстор (ние това много добре го знаеме...)!
Аватар
emoonthemove
Напредващ
Напредващ|Напредващ|Напредваща
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

Re: Ретуш на портрет

Мнениеот Desi » 10 Апр. 2010, 22:53

Много добър урок :) И аз се пробвах, но незнам до колко се получи :)
Last edited by Desi on 12 Апр. 2010, 07:37, edited 1 time in total.
Аватар
Desi
Нов
Нов|Нов|Нова
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

Re: Ретуш на портрет

Мнениеот jordan_rusev » 13 Апр. 2010, 00:53

Деси, очите на моделката изглеждат blur-нати :wink . Мисля че си пропуснала онази част с маските :Lgh
Аватар
jordan_rusev
Модератор
Модератор||
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

Re: Ретуш на портрет

Мнениеот Desi » 13 Апр. 2010, 21:58

може, може :) пак ще се пробвам :)
Аватар
Desi
Нов
Нов|Нов|Нова
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

Re: Ретуш на портрет

Мнениеот jordan_rusev » 17 Апр. 2010, 17:13

Ето още една обработка, много полезна за обработка на кожата.
Дублирайте слоя и на дублирания дайте Median на 4-5 рх. (Filter-->Noise-->Median) после го поставете в режим Lighten от палитра Layers. Добавете маска на слоя, запълнете я в черно и с бяла мека четка минете само по местата където има нужда, където например има силно изразени пори, бенки , пъпки, петна. С тази обработка кожата става някак сияеща и чиста. Вижте сами разликата:
Аватар
jordan_rusev
Модератор
Модератор||
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 
Потребители благодарили на jordan_rusev за отговора: raych_eu

Re: Ретуш на портрет

Мнениеот hubavasi » 26 Юни 2010, 01:51

Така, и аз да покажа какво направих с Мирка:


Така, първо започвам с дублиране на слоя и после му прилагам, High Pass като настойките там зависят много от изображението, което ползвате. При по-качествено изображение трябва да му дадете по високи стойности, но можете да пробвате няколко пъти, преди да стане това, което на вас ви харесва:

Правите този слой във overlay и виждате в повечето случаи колко ужасно е станало защото е вкарало прекалено много sharp:

При това положение правите маска на слоя и прикривате там където не искате да има sharp като това са почти всички области с изключение на очите, металните елементи, устните и понякога около носа. Моето изображение не беше много качествено, така че около носа не съм оставяла.
За да се радвате максимално на "глупостите", които сте направили е най-добре да си оставите оригиналната снимка като ской, който стои най-отдолу. И така... правите още един слой като дублирате изображението и започвате да работите с дубликата. За да направим кожата по-гладка, трябва да я блърнем малко, имам много начини, но аз в случая използвах инструмента blur tool, като четка:
и започвате да мацате на воля, докато ви хареса резултата...когато изберете tool-а, отгоре си има настройки, както с повечето инструменти във Фотошоп. Разгледайте ги и си поиграйте с тях. Не блървайте областта около очите, устата, носа и металните елементи, което ще е глупаво, тъй като предималко направихме точно обратното.
След като сте свършили с кожата, защото тя най-вече има нужда от предната манипулация се залавяме да махаме петна и пъпки, абе всичко, което не ни харесва, отново по кожата. За целта, аз поне, го правя най-добре с Patch tool-а:

естествено има и други техники, които в момента няма да обяснявам. Инстумента работи, като натиснете задържите бутона (левия) и дърпате докато очертаете кръгче около областта, кото искате да махнете, после натискате в маркираната област и издърпвате докато е натиснат бутона до област, която няма петна и готово. Инструменат може да работи и по обратния начин зависи какви са ви настройките в горното меню, което се появява, когато изберете инструмента. Махате докато ви хареса...то това звучи като рецепта за сладки, но в действителност си е точно така. Няма правилна рецепта, всяко нещо се прави според собствените ви предпочитания. Аз давам само насоки.
Най-запомнящото нещо в един посртрет са очите, особено ако те са светли, защото тогава повече дразнят. Аз ги слветвам по следния начин:
в менюто със слоевете най-отолу има иконка, която прилича на знака за Ин Ян, от там избирате Curves и мърдате черната черта докато светнете , това което искате, в случая очите до нужното. Аз попрекалих, както винаги.:
, но естествено може да се оправи като намалите Opacity-то на слоя, за да стане нещо такова:

Сега трябва да светнем местат, където хората си мислят, че трябва да е бяло, а то почти винаги не е...като зъбите и бялото на очите. Правите нов слой и в него с бяла боя и четка боядисвате тези области и става нещо такова:
Малко страшно изглежда, ама да не ви пука. Правите слоя от Normal на Soft Light и намаляте Opacity-то на колкото ви харесва, аз го направих на 60%:
. По същия начин съм направила и блузата да изглежда по-бяла. А сега идва нещо, което на мен много ми допада, а именно Сelective Color...избираме го отново от тази иконка Ин Ян:
и се появява меню от където може да се избъра върху той точно цвят искате да работите:
Аз работих върху Cyan-а, за да направи блузата, малко по-синя като увеличих Cyan-а и Magentas пак на око, моеото, разбира се.

Прикачени файлове:
Аватар
hubavasi
Напредващ
Напредващ|Напредващ|Напредваща
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

Re: Ретуш на портрет

Мнениеот hubavasi » 26 Юни 2010, 02:06

Takaaaaaaaaaa...sледва интереното подобрение на лицето, а именно lyquify:
В ляво си има различни инструменти, като първият е да размествате разни части, втория намам идея какво прави, тряти върти, четвъртия вдлъбва, петия уголемява и т.н. прабвайте ги.
но не прекалявайте, защото може да се получи следното:
което не е особено приятно. Така съм оправила носа (намалила), очите и устни (увеличила).
За да направим косата по-тъмна, за може лицето да изпъкне в случая пак съм направила нов слой, в който с четка и черна боя съм минала по косата, после съм направила слоя в Color Burn или може да използвате друго, ако косата е друг цвят и съм намалила Opacity-то на около 50 %. Същото направих и с веждите....
На оригиналната снима лицето беше доста по-червено от шията е деколтето, за тов отново със Selective Color махате от Magentas жълто и магента докато получите дадения резултат. По същия начин обработи и фона, като в зеленото донавих жълто и малко синьо, а в червеното засилих магентата и жълтото.
Сега з скулите:
1. Правите нов слой
2. Избирате четката и боя близка до цвета на лицето или с пипетката направи си избирате от него и мацате в подножито на скулите:
не си личи много на снимката, защото цвета е много близък до този на лицето.
3. Правите слоя в Multiply:

Така може да направите и контура на очите по-тъмен...Това е за сега, стана късно. Ако някой иска да пита нещо - да пише
Аватар
hubavasi
Напредващ
Напредващ|Напредващ|Напредваща
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

Re: Ретуш на портрет

Мнениеот jordan_rusev » 26 Юни 2010, 12:09

hubavasi написа:но не прекалявайте, защото може да се получи следното, което не е особено приятно.

Абсолютноооо
Аватар
jordan_rusev
Модератор
Модератор||
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

Re: Ретуш на портрет. Обработка с фотошоп.

Мнениеот jordan_rusev » 17 Ноемв. 2010, 11:52

Този плъг-ин малко съкратява работата в туторияла в началото :thumbup
Аватар
jordan_rusev
Модератор
Модератор||
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 
Потребители благодарили на jordan_rusev за отговора: Гост


 • Подобни теми
  Отговори
  Преглеждания
  Последно мнение

Подобни теми

Върни се към Обработки на снимки и уроци

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron