• Login/Out
 • Влез
  Потребителско име:
  Парола:

  Забравих си паролата
  Препрати активиращ e-mail
  Вкарвай ме автоматично всеки път
  Скрий ме

 • Детска фотосесия
 • Детска и семейна фотосесия
 • РЕКЛАМИРАЙ
 • Натурален пчелен мед град Трявна
 • СТОК САЙТОВЕ

Изостряне на снимка в RAW

Съвети и препоръки как да обработваме снимките си с Фотошоп и др. Уроци и трикове за обработки и работа с обработващи програми.
Ключови думи за тази тема
Изостряне на снимка в RAW Изостряне на снимка в RAW панел лично колко пък raw raw raw raw горе винаги голяма каква затова фотографията почти

Изостряне на снимка в RAW

Мнениеот jordan_rusev » 24 Апр. 2010, 17:26

Урока е за Adobe Lightroom но е абсолютно аналогичен и Camera RAW на PhotoShop. Аз лично използвам Lightroom за конвертиране от RAW в JPG, най-много ми допада като софтуер а и има най-много функции. В Adobe PhotoShop CS4 (предполагам и в PhotoShop CS5) предимство е това че от Camera RAW можете да си вкарвате снимките като Smart Object но пък в Lightroom има доста повече възможности. Аз лично съм много доволен от резултатите които се постигат, защото не всеки има възможност да си позволи остър телеобектив например.
Снимката която аз ще използвам за примера е заснета над маранята на град Девня при 300мм фокусно разстояние с обектив който на тези мелиметри не е никак остър, но пък снимката е подходяща за примера.

1) Когато отворите RAW изображение в Lightroom, по подразбиране към снимката се прилага слабо изостряне (това не се отнася за JPEG или TIFF изображения). Можете да настроите степента на това изостряне (или въобще да го изключите, ако желаете) като кликнете върху Detail. В горната част на този панел се намира секция Sharpening (Изостряне), където можете да видите, че към снимката вече е приложено изостряне по подразбиране. Ако на този етап от обработката не желаете да има никакво изостряне (това е лично предпочитание), щракнете и изтеглете плъзгача Amount (Количество) вляво до края. Това намалява степента на изостряне до нула и изострянето практически се премахва.

2) Ако искате да промените това „по подразбиране" изостряне (така че то да се прилага ръчно само по ваше желание), първо изтеглете плъзгача Amount (Количество) в секция Sharpening до 0 (нула). След това от меню Develop (горе вляво) изберете Set Default Settings, отваря се прозорче където кликнете на Update to Current Settings. Това ще запамети всички Ваши настройки не само тези за изострянето така че внимавайте.
3) Над плъзгачите виждате малко прозорче с част от снимката, с мишката можете да движите ареата която се показва там. Един съвет - винаги когато изостряте изображение го правете при увеличено на 100% изображение за да не прекалите с изострянето или да не се чудите защо не забелязвате промяна. За да виждате снимката на 100% просто кликнете на нея и тя ще се увеличи.
4) При преместване на плъзгача Amount надясно се увеличава степента на изостряне, а наляво намалява. Вижте разликата при 0 и 100 Amount:

5) Следващият плъзгач е Radius, който определя колко далеч спрямо контурите ще се прилага изострянето в снимката. Тои работи почти както плъзгача Radius във филтъра Unsharp Mask и това обяснява защо стойността по подразбиране е 1 (тя ще се ползва през по-голямата част от времето). Аз ползвам стойност на Radius по-малка от 1 ако снимката, която обработвам, ще бъде ползвана само в Web сайт, или в някъде, където тя ще бъде с малки размери или с ниска разделителна способност. Ползвам Radius > 1 само когато изображението е видимо размито и се нуждае от „сериозно" изостряне. Ако решите да повишите Radius до стойност над 1 (за разлика от филтъра Unsharp Mask тук можете да стигнете до 3), внимавайте, защото при стойност доста над 1 фотографията ще започне да изглежда изкуствена и прекалено изострена. Целта е снимката да изглежда ясна, а не подчертано остра, затова внимавайте с тази настройка.

6) Следващият плъзгач е Detail (Детайлност), който определя каква част от областта край контурите ще се засегне от изострянето. Можете да приложите малка стойност на Detail, ако снимката Ви е леко замъглена и по-голяма стойност, ако искате да подчертаете текстурата и детайлите . Така че степента на детайлност, която прилагате, зависи от обекта, който изостряте.
7) Когато прилагате изостряне, то се прилага еднакво върху всичко в изображението. Но ако имате изображение с области, които искате да изострите и други области искате с меки детайли се използва Masking - когато го влачите надясно, той намалява степента на изостряне на областите, които не са контури. Настройката по подразбиране за Masking е 0 (нула), при която изострянето се прилага еднакво към цялото изображение. Когато влачите плъзгача надясно, областите извън контурите се маскират (предпазват) от изостряне. Това е много полезно когато изостряте портрет или пейзаж в който не искате да избие шум в небето в следствие от изострянето. На снимката долу можете да видите разликата в небето и пушека при 0 и 67.


p.s.
Ще върна към точка 2. Моите Default настройки за шарпване са Amount 30 , Radius 1.0 , Detail 25, Masking 40.
Adobe Lightroom можете да си изтеглите от ТУК например.
Всички обяснения в темата са за Lightroom но те важат с пълна сила и за Photoshop и действат по абсолютно еднакъв начин, и двата продукта са на Adobe.

Други теми с обработки на RAW в Lightroom или Photoshop
Баланс на бялото в RAW с Lightroom и Photoshop
Експонация в RAW с Lightroom и Photoshop
Изостряне на снимка в RAW с Lightroom и Photoshop
Шум и шумопотискане в RAW с Lightroom и Photoshop
Корекция на аберации с Фотошоп. Хроматични аберации.
Аватар
jordan_rusev
Модератор
Модератор||
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 
Потребители 3 благодарили на jordan_rusev за отговора: Гост, GALA_VARNA, raych_eu

Re: Изостряне на снимка в RAW

Мнениеот jordan_rusev » 23 Апр. 2011, 13:31

С натиснат ALT клавиш като местите плъзгача на masking се вижда как точно Camera RAW маскира sharpening-a
Аватар
jordan_rusev
Модератор
Модератор||
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 
Потребители благодарили на jordan_rusev за отговора: beginer


 • Подобни теми
  Отговори
  Преглеждания
  Последно мнение

Подобни теми

Върни се към Обработки на снимки и уроци

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

cron