• Login/Out
 • Влез
  Потребителско име:
  Парола:

  Забравих си паролата
  Препрати активиращ e-mail
  Вкарвай ме автоматично всеки път
  Скрий ме

 • Детска фотосесия
 • Детска и семейна фотосесия
 • РЕКЛАМИРАЙ
 • Натурален пчелен мед град Трявна
 • СТОК САЙТОВЕ

Баланс на бялото в RAW с Фотошоп и Lightroom

Съвети и препоръки как да обработваме снимките си с Фотошоп и др. Уроци и трикове за обработки и работа с обработващи програми.
Ключови думи за тази тема
Баланс на бялото в RAW с Фотошоп и Lightroom Баланс на бялото в RAW с Фотошоп и Lightroom добър знам raw raw raw raw друг наистина винаги винаги каква къде затова фотографията всяка

Баланс на бялото в RAW с Фотошоп и Lightroom

Мнениеот jordan_rusev » 05 Май 2010, 23:54

За обработката на моите RAW файлове аз използвам Adobe Lightroom, ако ползвате Camera Raw на PhotoShop настройките са същите.
Баланса на бялото е първото, което настройвам при работа с Raw и с тази настройка се отстраняват 95% от цветовите проблеми.
Кликнете на Develop (обработка) в най-горната част има секция с контроли за настройка на баланса на бялото (най-отгоре е White Balance).

Вдясно от WB (White Balance) има падащо меню (оградено с черве­но кръгче), oпцията по подразбиране е As Shot (Както е засне­то). Това означава, че балансът на бяло­то, който виждате в Adobe Lightroom, отгова­ря на този, който сте задали в цифровия фотоапарат при заснемане на фотографи­ята. На моята снимка преобладава жълтеникав оттенък и единия от начините за корекция е да се избере гото­ва опция от падащото меню White Balance. Понякога това е достатъчно за цветова корекция на снимката. Щракнете и задръжте върху As Shot и ще видите списък с настройки за баланса на бялото. Изберете опцията, която най-точно съответства на свет­линните условия, при която е била засне­та снимката. (Например, ако сте снимали в сянката на дърво, изберете опция Shade (сянка).) Аз пробвах всяка от настройките и Auto изглежда най-добре. Пробвах и Tungsten, която добавя леко зеле­никав оттенък. Не пречи да пробвате всяка готова настройка и да изберете тази, която ви изглежда най-до­бре. Това е една от основните разлики, в които обработката на RAW и JPEG или TIFF изображения се различава. Ще разполагате с целия списък от готови настройки за баланс на бялото само кога­то работите върху RAW снимка. Те не са достъпни за JPEG или TIFF изображе­ния. При работа с JPEG или TIFF единстве­ните опции за баланс на бялото са As Shot или Auto.
Вторият метод е да ползвате само плъз­гачите Temperature (/Цветова/ темпера­тура) и Tint (/Цветови/ оттенък). Самите плъзгачи са цветни и ви подсказват в каква посока да ги премест­вате (сините оттенъци са отляво и пре­минават плавно в жълти оттенъци надяс­но). Това, което често правя, е да полз­вам някоя от готовите настройки, за да получа приблизителен баланс на бяло­то (като отправна точка), и след това, ако цветовете са малко по-сини или по-жъл­ти изтеглям плъзгача в противополож­на посока. За моята снимка с auto се получи най-добре но все пак снимката още жълтее затова преместих плъзгача temp още малко вляво а tint малко надясно за да получа правилният бял баланс.

Когато кори­гирате положението на някой от плъзга­чите, настройката за баланса на бялото в падащото меню White Balance се проме­ня на Custom (Потребителска), тъй като вие създавате свой, потребителски баланс на бялото. Ако нещо не Ви харесат крайните резултати винаги можете да върнете настройка­та за баланса на бялото така, както е била при отваряне на изображението, като изберете опция As Shot (Както е заснето).
Друг начин за баланс на бялото е да използвате пипетката (в Camera Raw на фотошоп тя се намира в горната лява част на прозореца). Кликнете на пипетката и щракнете върху точка от снимката, която би трябвало да е светло­сива, бяла или черна (тоест Вие знаете че тази част от снимката в действителност е такава). В случая аз избрах част от фасадата на църквата и получих наистина доста точен баланс на бялото.

В дясно от пипетката виждате увеличени няколко пиксела от мястото над което се движи пипетката, така по-ясно можете да видите къде точно да кликнете. Ако разполагате с бял лист можете да направите една снимка с него така че после по този бял лист да си настроите белия баланс на снимките (доста е удобно).
Въпреки че настройките могат да доведат до пер­фектен баланс на бялото, това не озна­чава, че изображението ще изглежда добре. Този баланс е въпрос на творче­ско решение и най-важното нещо е фото­графията да изглежда добре според вас. Затова не се подвеждайте по правилото „фотографията не ми харесва при този баланс на бялото, но знам, че той е точен". Настройвайте баланса така, че изобра­жението да ви харесва, все пак Вие сте авторът, и това е вашата снимка, затова я направете да изглеж­да най-добре според вашата визуална пре­енка. „Точен" не е синоним на „добър".

Други теми с обработки на RAW в Lightroom или Photoshop
Баланс на бялото в RAW с Lightroom и Photoshop
Експонация в RAW с Lightroom и Photoshop
Изостряне на снимка в RAW с Lightroom и Photoshop
Шум и шумопотискане в RAW с Lightroom и Photoshop
Корекция на аберации с Фотошоп. Хроматични аберации.
Аватар
jordan_rusev
Модератор
Модератор||
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 
Потребители 4 благодарили на jordan_rusev за отговора: bartowski, drastar_be, georgi969, mamata

Re: Баланс на бялото в RAW с Lightroom

Мнениеот jordan_rusev » 27 Ян. 2011, 09:15

Аватар
jordan_rusev
Модератор
Модератор||
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

Re: Баланс на бялото в RAW с Lightroom

Мнениеот long68 » 11 Дек. 2012, 18:26

Благодаря,харе са ми как добре си описал всичко.Обясненията ти винаги ми допадат,похвално е,че винаги се опитваш да помогнеш и не се заяждаш с хората.По-форумите това е най голямата трагедия всеки е много велик и много знае.Поздрави и още веднъж благодаря.
Аватар
long68
Нов
Нов|Нов|Нова
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

 • Подобни теми
  Отговори
  Преглеждания
  Последно мнение

Подобни теми

Върни се към Обработки на снимки и уроци

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron