• Login/Out
 • Влез
  Потребителско име:
  Парола:

  Забравих си паролата
  Препрати активиращ e-mail
  Вкарвай ме автоматично всеки път
  Скрий ме

 • Детска фотосесия
 • Детска и семейна фотосесия
 • РЕКЛАМИРАЙ
 • Натурален пчелен мед град Трявна
 • СТОК САЙТОВЕ

Експонация в RAW с Lightroom и Photoshop

Съвети и препоръки как да обработваме снимките си с Фотошоп и др. Уроци и трикове за обработки и работа с обработващи програми.
Ключови думи за тази тема
Експонация в RAW с Lightroom и Photoshop Експонация в RAW с Lightroom и Photoshop лично raw raw raw искам горе колкото друг добра моя затова светлина светлина докато всяка

Експонация в RAW с Lightroom и Photoshop

Мнениеот jordan_rusev » 09 Май 2010, 17:03

Корекция на експонация в RAW с Lightroom и Photoshop става в табчето Basic

Плъзгачът Exposure засяга общата експонация на снимката, ако влачите този плъзгач надясно просветлявате снимката а на ляво я затъмнявате. Тоест този плъзгач е аналогичен на маркера Exposure в камерата Ви. Няма да задълбочавам в тази област защото вярвам че всичко е ясно, интересното тук е че както Lightroom така и Photoshop дават много добра възможност да се наблюдават изрязаните области от снимката в следствие на преекспонация или недоекспонираност. Обърнете внимание на триълничето горе в твата края на хистограмата, тези индикаторчета показват че има изрязване в съответния край на хистограмата. Ако кликнете на това индикаторче в снимката ще се покажат и засегнатите области. Друг начин да видите засегнатите области е като задържите натистнал Alt клажиша и местите плъзгача (специално за мене това не е много удобен метод затова просто кликвам на индикаторчето в хистограмата)
Плъзгачът Recover покрива преекспонираните области, с други думи ако имате такива влачете плъзгача Recover надясно докато изчезнат индикаторните области, ако не сте ги включили наблюдавайте хистограмата и влачете плъзгача надясно докато индикаторчето горе вдясно "изгасне" (хистограмата се "прибира" от най-десните области). В моя случай с тази снимка аз дръпнах експонацията надясно за да светна снимката а за да компенсирам преекспонираните области преместих и Recovery .

Плъзгачът Fill Light добавя "запълваща светлина". Много полезен инструмент когато снимате в контражурна светлина и основния Ви обект е в сянка, ето пример с моя снимка:

Когато дръпна плъзгача Fill Light надясно се просветляват средно засенчените области и стената изсветлява но контраста пада много сериозно и снимката изглежда ужасно. Причината за това е че се изгубват най-тъмните области (най-дълбоките сенки) които трябва да си останат тъмни за да има снимката добре изразени контури и контраст.

За да се възвърне богатството на тоновете и цветовото насищане в областите с дълбоки сенки, е необходимо да преместите плъзгача Blacks малко надясно (по своя преценка). Разбира се всяка снимка е различна но като правило не трябва да премествате плъзгача Blacks много надясно, все пак правило е че колкото повече премествате Fill Lights надясното толкова повече трябва да компенсирате с Blacks.

Ето и "преди и след" за да се види разликата:


:att Ето нещо важно и ценно, ако след като приключите обработката на експонацията снимката не Ви харесва как се е получила, натиснете клавиша ALT, бутончето Tone се променя на Reset Tone и като кликнете на него ще върнете default настройките за експонация


Плъзгачите Brightness и Contrast няма да разглеждам, те са добре познати на всички. Аз лично много-много рядко ги използвам и като цяло ако искам да добавя контраст в снимката измолзвам кривата в Tone Curve панела, работата там ще напиша подробно в друга тема.

Други теми с обработки на RAW в Lightroom или Photoshop
Баланс на бялото в RAW с Lightroom и Photoshop
Експонация в RAW с Lightroom и Photoshop
Изостряне на снимка в RAW с Lightroom и Photoshop
Шум и шумопотискане в RAW с Lightroom и Photoshop
Корекция на аберации с Фотошоп. Хроматични аберации.
Аватар
jordan_rusev
Модератор
Модератор||
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 
Потребители 2 благодарили на jordan_rusev за отговора: GALA_VARNA, nitrap

Re: Експонация в RAW с Lightroom и Photoshop

Мнениеот jordan_rusev » 21 Юли 2011, 13:56

............ допълнение
Saturation
Тази опция насища цветовете. Насищането става равномерно върху всички цветове независимо от тяхната начална стойност (например червеното е по-ярко и няма нужда от насищане). Това може да доведе до пренасищане на определени цветове, също така например телесните цветове може да станат твърде оранжеви и неестествени.
Vibrance
Vibrance е интелигентен инструмент, който увеличава интензивността на по-приглушените цветове без да закача добре наситените такива. Това е нещо като запълваща светлина, но за цветовете. Vibrance също така предотвратява тоновете на кожата да станат прекалено наситени и неестествени.
Изображение

Clarity
Влияе на контраста в средните тонове (Midtones) в изображението. Действа като увеличава детайла по контурите на средните тонове, като по този начин добавя яснота на образа.
Аватар
jordan_rusev
Модератор
Модератор||
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

 • Подобни теми
  Отговори
  Преглеждания
  Последно мнение

Подобни теми

Върни се към Обработки на снимки и уроци

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron