• Login/Out
 • Влез
  Потребителско име:
  Парола:

  Забравих си паролата
  Препрати активиращ e-mail
  Вкарвай ме автоматично всеки път
  Скрий ме

 • Детска фотосесия
 • Детска и семейна фотосесия
 • РЕКЛАМИРАЙ
 • Натурален пчелен мед град Трявна
 • СТОК САЙТОВЕ

Как да изберем цифров DSLR

МОЛЯ не очаквайте някой друг вместо вас да направи проучване за да ви отговори. Ако искате съвет какъв фотоапарат или обектив да закупите в този раздел е правилното място за това, но бъдете по-конкретни в питането си.
Ключови думи за тази тема
Как да изберем цифров DSLR Как да изберем цифров DSLR добър добър добър добър никон никон никон никон сайтовете сайтовете цена цена цена цена беше

Как да изберем цифров DSLR

Мнениеот jordan_rusev » 14 Апр. 2010, 22:10

Закупуването на огледално-рефлексен фотоапарат няма да ви направи по-добър фотограф, но ще определено ще Ви даде повече възможности. Огледално-рефлексените фотоапарати имат неоспорими предимства пред компактния клас фотоапарати особенно когато говорим за качество на изображението, динамика, шум, бързина и възможност за работа при лоши светлинни условия. Недостатъци са, високата цена на качествените обективи, необходими да се „извлече" максимално качество от матрицата, голямото тегло, обем и др.
Съветите които ще прочетете се отнасят повече за ниския клас на DSLR-ите.
На пазара има няколко големи фирми, предлагащи фотоапарати със сменяеми обективи - Canon, Nikon, Pentax, Sony, Olympus.
Обективи
Първото нещо, което трябва да знаете, когато купувате DSLR, е, че задължително ще ви трябват допълнителни средства за обективи. Т.нар. китов обектив, с който обикновено се продава фотоапаратът, е с не особено добри качества и съвсем скоро ще ви се прииска да го смените. В това отношение е важно да се поинтересувате какви обективи могат да се намерят на пазара за избрания от вас модел, и каква е тяхната цена. Canon, Nikon и Pentax са стари фотографски марки и за тях има голям избор както на нова, така и на оптика втора употреба. Nikon и Pentax дори не са сменяли байонета от 60-те години на миналия век, което дава възможност за „втори живот' на огромна гама качествени обективи. И при трите марки има възможност за използване на обективи с присъединителна резба М42 чрез преходник, но единствено при Pentax (и съответно Samsung, чиито модели са с байонет на Pentax) осигурява работа на стабилизацията (за тези модели на Pentax, които имат вградена стабилизация на матрицата). Тук трябва да се обърне внимание че много от старите механични обективи нямат необходимите оптични качества за матрица 12-15 Мпикс. За всички споменати марки се разработват обективи и от други големи производители, които са се специализирали предимно в тази област. Такива са Sigma, Tamron, Tokina и т.н. Голяма част от техните модели са с много добри оптични показатели и доста по-ниска цена, което ги прави примамлива алтернатива за хората с по-ограничен бюджет.
Размер на матрицата
По-големият физически размер на матрицата и, съответно, на фотоприемниците осигурява по-ниски нива на шум при висока чувствителност, по-добра динамика и не на последно място - по-голяма пластичност на изображението. Вида на матрицата CMOS е за предпочитане пред CCD.
Бързина и точност на автофокуса
Бързината и точноста на автофокуса са много важни при огледално-рефлексните камери. При някои модели от ниския ценови клас често има пробле- -ми с точността на автофокуса при снимане на широко отворени бленди. Добре е да тествате бъдещата си камера с обектив, който има бленди от порядъка на 1,4, 1,8 или 2,0, и да се уверите, че фокусът е точно на желаното място.
Екстри
Голяма част от производителите предлагат влагозащита, самопочистване на матрицата от прах, възможност за поставяне на допълнителен „грип" за батерии с вертикален спусък, възможност за дистанционно управление, и др. Особено ценно нововъведение е системата за стабилизация на матрицата, с която разполагат новите модели на Sony, Pentax и Samsung. Благодарение на това всички обективи за споменатите марки (дори и старите модели на резба М42) стават стабилизирани, с което спестявате не малко средства.
Гаранция
Поинтересувайте се как стоят нещата с гаранционния и следгаранционния сервиз в България, наличието на обективи, батерии и различни аксесоари за избрания модел. Това е изключително важно, тъй като цифровите огледално-рефлексни фотоапарати не са просто камера, а система от много взаимосвързани неща.
Тествайте
В магазините дават възможност за тестване, вземете си флашката и тествате няколко марки. Вижте кой най-много Ви пасва като управление и работа. Запишете си снимките и ги разгледайте.
Съвети
Всеки собственик на определена марка огледално-рефлексен фотоапарат ще Ви каже че именно тази марка е най-добра за Вас. Не се подвеждайте а изберете марката и тогава търсете съвети. Ако знаете какво Ви харесва да снимате най-много, разгледайте снимки във фото-сайтовете и вижте с каква техника са направени, какви обективи, мислете в переспектива за да не се налага по-късно да сменяте цялата сиситема от фотоапарат и обективи които вече сте закупили.

Ето няколко сайта които може да Ви бъдат доста полезни.
За тела на огледално-рефлексни фотоапарати - www.dpreview.com/ - Вижте Camera database
За обективи - www.slrgear.com - също и тела на фотоапарати.

Форумите са чудесно място да задавате своите въпроси и да търсите мнение. Ще се радваме ако изберете bgStock Форум за тази цел. Некоректно и неколегиално отношение е забранено и никой няма да Ви нагруби, така че остава само да се престрашите.
УСПЕХ с избора и дано съм бил полезен.
Аватар
jordan_rusev
Модератор
Модератор||
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 
Потребители благодарили на jordan_rusev за отговора: bartowski

Re: Как да изберем цифров огледално-рефлексен фотоапарат

Мнениеот hubavasi » 17 Юли 2010, 19:25

Аз да споделя, че от известно време искам да си взема апарат (огледално-рефлексен), но така и не мога да се реша за марка. Колкото и хора да питам ми препоръчват да си избера или Canon, или Nikon, като и двата производителя имат достатъчно хубави апарати, на които мога да се спра, но вре пак си имат и силни и слаби страни. Например гледах във Фото-Култ-а, където сте правили тестове, можду Nikon и Canon с различни обективи на различни бленди и това, което видях беше, че Nikona вкарва червено в снимките. Това защото този, който е снимал не знае как или имат проблем с баланса на бялото? Както и ми направи впечатление, че Cаnon-ските сякаш са по-резки...имам предвид, че правят по-добър фокус, това така ли е или си зависи от модела и обектива? А и да спомена, че нямам възможност да давам 2000-3000 лв., а най-много (поне като първоначална инвестиция) 1200 лв.
Казват, че Nikon е по-стар производител и правят по-стабилна оптика и телата им са по-здрави, както четох тук са и съвместими с по-голям диапазон от обективи. Тогава излиза, че са по-добри, но се оказва, че в България по-голям брой хора имат техника на Canon...според мен е малко странно.
Аватар
hubavasi
Напредващ
Напредващ|Напредващ|Напредваща
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

Re: Как да изберем цифров огледално-рефлексен фотоапарат

Мнениеот jordan_rusev » 19 Юли 2010, 08:36

Например гледах във Фото-Култ-а, където сте правили тестове, можду Nikon и Canon с различни обективи на различни бленди и това, което видях беше, че Nikona вкарва червено в снимките. Това защото този, който е снимал не знае как или имат проблем с баланса на бялото?

Различните марки имат различно цветопредаване, но цветопредаването силно се влияе и от обектива.
Вземи си една карта SD каквато така или иначе ще трябва да си вземеш като си купиш апарат, и отиди в някой от магазините и поснимай с Канона и Никона. Така ще усетиш кой ти пасва по-добре като боравене, кой е по-удобен за тебе. После разгледай снимките в къщи и си прецени сама. В магазина не се поддавай на това консултанта да те навива или насочва към определена марка, защото той също вероятно е фен само на едната от двете марки.
Запомни че като цяло двете марки са абсолютно равностойни и ако става въпрос за цена тук трябва да се вземе предвид какво получаваш за парите които даваш. Важно е също да се отбележи че веднъж като се спреш на марката и си вземеш апарат после много трудно ще преминеш на друг и за целта трябва да си сигурна в избора си.
Казват, че Nikon е по-стар производител и правят по-стабилна оптика и телата им са по-здрави, както четох тук са и съвместими с по-голям диапазон от обективи. Тогава излиза, че са по-добри, но се оказва, че в България по-голям брой хора имат техника на Canon...според мен е малко странно.

По-стар производител е Canon, по-голям асортимент от обективи също има за канонски тела. Това обаче не означава че ако си вземеш никон ще ти липсва "някой" обектив. Здравината на тялото зависи от каква сплав или материал е направено, в това отношение телата от по-висок клас са направени съответно по-здрави и по-устойчиви на влага, прах и т.н.т. тоест тук сръвнението е не между Канон или Никон а в отделните класове.

Ето някой от важните неща споменати по-горе:
• Вида на матрицата CMOS е за предпочитане пред CCD.
• Всеки собственик на определена марка огледално-рефлексен фотоапарат ще Ви каже че именно тази марка е най-добра за Вас. Не се подвеждайте а изберете марката и тогава търсете съвети.
• За всички споменати марки се разработват обективи и от други големи производители, които са се специализирали предимно в тази област. Такива са Sigma, Tamron, Tokina и т.н.Голяма част от техните модели са с много добри оптични показатели и доста по-ниска цена, което ги прави примамлива алтернатива за хората с по-ограничен бюджет.
• Различните марки имат различна структура на "шума" при по-високите ISO-а затова тествай и на високи ISO за да разбереш кой вид шум ти допада повече, защото със сигурност ще ти се наложи да ползваш тази функция в бъдеще.
Аватар
jordan_rusev
Модератор
Модератор||
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

Re: Как да изберем цифров огледално-рефлексен фотоапарат

Мнениеот hubavasi » 19 Юли 2010, 19:52

Абе, в общи линии и аз това смятам да направя...да отида в магазина и да снимам в режим Auto и на ръчни настойки да променя ISO-то и да си ги взема да си ги гледам снимките, сега само чакам да докарат 450D, че беше се изчерпал от наличността....иначе сега гледам тези двата и тях ще пробвам: http://magazin.photosynthesis.bg/offer/280503000185.html и този на Канон http://magazin.photosynthesis.bg/offer/280501000049.html
Аватар
hubavasi
Напредващ
Напредващ|Напредващ|Напредваща
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

Re: Как да изберем цифров огледално-рефлексен фотоапарат

Мнениеот jordan_rusev » 20 Юли 2010, 08:51

Nikon D5000 информация
Canon 450D информация

Nikon D5000 е много по-добър вариант от Nikon D60 на който се беше спряла в началото като алтернатива на Canon 450D. Разгледах му ревюто и изглежда добре, ГОЛЯМ НЕДОСТАТЪК обаче е това че мотора за фокусиране не е в тялото, което означава че с това тяло ще можеш да ползваш никонски обективи само с мотор (не всички са такива). Не веднъж съм чувал потребители на Никон да казват "набутах се здраво" точно заради този фактор (не че не харесват Никон, но не им харесва това че няма мотор). Друго което не ми допада на мен е че започва от 200 ISO, което ограничава възможностите на дългата експонация. Визьора има ниско увеличение (0.78х magnification) обърни внимание на това докато тестваш.
Положителното тук е:
• има чупещ се дисплей

• снима клип
Изображение
• 11 фокусни зони (срещу 9 за Canon 450D)
Изображение

Но за Nikon нека дадем думата на тези които снимат с такава техника, (хайде Георги, Ники вие сте) те вероятно са доста по-компетентни от мене.
За Canon 450D няма смисъл да то казвам каквото и да било, ти имаш достъп до тялото ежедневно сигурно вече го познаваш добре.

Мотора движи групите лещи за да хване обектива фокус. При канон мотора винаги е в обектива (например можеш да видиш маркер USM на някои обективи това е Ultra Sonic Motor). При никон има тела със и без мотор, обективи със и без мотор, комбинация на 2 "без" води до навиване на масура ръчно :Lgh
Аватар
jordan_rusev
Модератор
Модератор||
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

Re: Как да изберем цифров огледално-рефлексен фотоапарат

Мнениеот nitrap » 24 Юли 2010, 11:34

За съжаление трудно мога да дам съвет за избор на фотоапарат без да го познавам. Аз като реших да си купя нов фотоапарат постъпих по следния начин:
1. Определих сумата, която мога да дам
2. Какво най-много ме дразни във фотоапаратите с които съм снимал до сега, за да мога да го избегна или поне да не е в такава степен (идеален случай няма).
3. Гледах ревюта.
4. Гледах снимки по форуми, но те всички са обработвани.
Това с масура е лесна работа, докато не се опиташ да го навиваш. Оказва се, че не всички снимки са на фокус. Сигурно има потвърждение на фокуса, но това важи за статичните обекти.
В крайна сметка всички фотоапарати са добри, стига да им познаваш възможностите и да можеш да ги използваш.
Аватар
nitrap
Напреднал
Напреднал|Напреднал|Напреднала
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

Re: Как да изберем цифров огледално-рефлексен фотоапарат

Мнениеот hubavasi » 16 Авг. 2010, 19:29

Пак отново Аз. Днес отново ходих, за пореден път в магазина, като направих проби с 500Д Канон, та тъй-като Данчо си предложи услугите ние да питаме, а той да отговаря...тук качвам снимките, които ме притесняват.
На първата:


тук се получават едни аберации, на малкото столче най-добре се виждат, които не съм сигурна дали са в следсвие на моето снимане или е заради техниката.
Другата, която показвам я направих срещу небето, между клоните, защото знам, че тук се получават най-често такива сияния, но тук пък няма:

както и ме притеснява, че не се получи особено хубав фокус на тази в дървото, макар че имаше включена стабилизация и AF беше там:

Та искам да знам, дали е заради параноята или наистина има от какво да се притеснявам. :sorry
Аватар
hubavasi
Напредващ
Напредващ|Напредващ|Напредваща
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

Re: Как да изберем цифров огледално-рефлексен фотоапарат

Мнениеот jordan_rusev » 16 Авг. 2010, 21:54

Първо. Аберацията (хроматичната) е дефект на обектива а не на тялото. Хроматичната аберация се получава най-често при широкоъгълните обективи в границата на тъмни и светли области защото синята светлина е с по-къса амплитуда и се пречупва в по-различен ъгъл в следствие на което по контурите се появява синьо сияние. Аберациите са характерни за китовите обективи на всички марки а при по-скъпите обективи тяхното избягване става посредством допълнителни корекционни лещи каквито например при сигма се обозначават с "APO" абреавиатура.
Второ. Стабилизацията не е гаранция че няма да размажеш снимката, стабилизацията просто ти дава 1-2 стопа успех в повече. Това обаче не означава че ако ти трепериш повече ще те спаси.
И при трите снимки нямаш основание за притеснение защото и трите са заснети така че почти всеки апарат ще даде същия резултат, тоест фактора който те притеснява не е техниката а условията и твоята ръка.
При първата снимка изображението е размазано от недостатъчната светлина, има лека аберация което е нормално за китовите обективи, защото те си аберират, аберациите се махат лесно в RAW конвертора (обещавам да напиша тема как става ако някой почерпи бира ...... шегувам се, играе ми се боулинг).
При втората снимка си "зуумнала" тоест не си снимала на най-широкия диапазон на обектива и съответно аберациите намаляват. Фактор №2 за образуване на аберации е на каква бленда снимаш, при китака обаче като зуумнеш той си затваря блендата защото такива са му спецификите 3,5 - 5,6 бленда. Ако си снимала на 55мм той е бил на 5,6 бленда и съответно аберациите са минимални.
При третата снимка колата е размазана, това е кръстовище и тя едва ли се е движела с повече от 20-30 км/час тоест за да се размаже скороста на затвора ти е била под 1/30 и а фокуса е на бежовата кола (вероятно централна фокусна зона) но не е рязък заради ниската скорост.
Аватар
jordan_rusev
Модератор
Модератор||
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

Re: Как да изберем цифров огледално-рефлексен фотоапарат

Мнениеот don_domat » 12 Апр. 2011, 13:07

Здравейте!!!
Преди около 4 часа случайно попаднах на този форум и искам да кажа, че съм много доволен. Продължавайте все така...
Та да си задам и аз въпросите :)
Искам да си купя апарат + обектив предимно за пейзажни снимки.
Изчетох почти всички постове тук наистина много ми помогнаха. От всичкото изчетено достигнах до извода, че по-добре да се вземе по старо тяло на апарат и по-хубави обективи :)
Спрял съм се на следните модели тела:
NIKON D90 или CANON 40/50D
Мисля да направя следното:
Ще си купя тяло 2ра употреба (новите ми идват скъпи) и след това ще ги окомплектовам с обективи.
Готов съм да отделя към 1400 лв. за всичко така, че си правя следните сметки:
Апарат около 700-750 лв.
Обектив около 700 лв.
Ще съм благодарен ако ми дадете някакви съвети.

PS: Има обява в друг форум за продажба на CANON 550D на 100 кадъра за 950 лв.(без гаранция) Не знам дали си струва като нов с гаранция върви към 1350 лв.
Аватар
don_domat
Напредващ
Напредващ|Напредващ|Напредваща
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

Re: Как да изберем цифров огледално-рефлексен фотоапарат

Мнениеот jordan_rusev » 12 Апр. 2011, 22:47

NIKON D90 или CANON 50D са добър избор. CANON 40Д е вече стар модел, стария ми беше такъв и бях много доволен но е добре да вземеш нещо по-ново. Другото което можеш да направиш е да си вземеш ново тяло с китов и по-нататък да си вземеш друг обектив. За пейзажи новия китов на канон не е никак зле и е стабилизиран. Маги снима вече 2-ра година с него. 50Д 2-ра ръка ако е на малко кадри не е лош избор а за Никона не мога да кажа нищо нямъл съм допир с него.
Ето варианти:
Канон 50Д + китов 18-55 IS
Канон 1100Д (нов) с китовия е към 950лв - също добър вариант. Ще ти останат пари за още един обектив.
Аватар
jordan_rusev
Модератор
Модератор||
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

Re: Как да изберем цифров огледално-рефлексен фотоапарат

Мнениеот don_domat » 12 Апр. 2011, 23:29

Сега разгледах online сайтовете които сте качили в един раздел и видях следните предложения:

http://www.cameraworld.co.uk/ViewProdDe ... %20ED%20VR

http://www.cameraworld.co.uk/ViewProdDe ... 5-5.6%20VR

Ако някой има мнение за тези предложения нека да сподели.
Не съм купувал нищо от този сайт, но мисля че ще се справя :)
Аватар
don_domat
Напредващ
Напредващ|Напредващ|Напредваща
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

Re: Как да изберем цифров огледално-рефлексен фотоапарат

Мнениеот maggee » 13 Апр. 2011, 00:21

Нямам опит с Никон, но относно купуването на техника от чужди он-лайн магазини, знам че гаранциите им не важат в България. Друго, което трябва да имаш впредвид , е че когато продуктът е от страна, която не е членка на ЕС се плаща ДДС в България за сумите над 30$.
Аватар
maggee
Модератор
Модератор||
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 
Потребители благодарили на maggee за отговора: don_domat

Re: Как да изберем цифров огледално-рефлексен фотоапарат

Мнениеот jordan_rusev » 13 Апр. 2011, 09:29

Ако си се спрял на NIKON варианта Nikon D90 with 18-105mm ED VR е по-добрия избор.
А за пейзаж по-нататък можеш да си вземеш и една Tokina 11-16mm, произвеждат се за Канон и Никон и много ги хвалят .
Аватар
jordan_rusev
Модератор
Модератор||
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 
Потребители благодарили на jordan_rusev за отговора: don_domat

Re: Как да изберем цифров огледално-рефлексен фотоапарат

Мнениеот don_domat » 13 Апр. 2011, 09:39

Благодаря Ви за отговорите. Да си призная на 90% съм навит да го взема с 18-105mm ED VR
Искам да попитам само: Някой купувал ли е точно от този сайт и как стои въпроса с доставката?
При него би трябвало да няма начисления за мито и ДДС.
Същия комплект в Бг е на цена 1600 лв. а така ще ми излезне към 1200лв. (400 лв. не е малко)
Гледах ревюта на този апарат с този обектив и лично на мен ми харесаха. Е аз едва ли ще мога да постигна нещо такова (поне в началото), но мисля да навлезна малко малко повече в тази материя :) Даже след Великден съм се записал на един курс (много го хвалят) Та така леко по-леко ще видим до къде ще стигна :)
Аватар
don_domat
Напредващ
Напредващ|Напредващ|Напредваща
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

Re: Как да изберем цифров огледално-рефлексен фотоапарат

Мнениеот jordan_rusev » 13 Апр. 2011, 13:29

Мисля че няма да имаш ДДС, за страните членки на ЕС няма защото се начислява при покупката но не е зле да провериш как стоят нещата (и после пиши да знаем и ние :wink ).
Тялото не е лошо никак а тук във форума съм писал доста теми за обработки на RAW така че не би трябвало да срещаш трудности. Като го вземеш ако нещо те интересува просто пускай тема в подходящия форум и ще отговаряме. :thumbup
Аватар
jordan_rusev
Модератор
Модератор||
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

Re: Как да изберем цифров огледално-рефлексен фотоапарат

Мнениеот don_domat » 13 Апр. 2011, 15:50

Здравейте, проучих нещата с доставката и няма да има начисление на никакви данъци. Само се двоумя защото апарата е
"Refurbished" (връщан от купувач поради някаква причина) В сайта пише, че за каквото и да е бил върнат то е отстранено в сервиза на NIKON и апарата е тестван и е с тамошна гаранция. Това е което ме притеснява. Тук съм разглеждал много обяви 2ра употреба без гаранция вървят в порядъка от 1050-1150 с този обектив. Ако го взема от там ще ми излезе 1200 лв. и ще си е нов апарат. Ще мисля тази вечер и до утре ще съм взел решение.
А до колкото за "Tokina 11-16mm" прочетох доста неща днес, но едва ли ще събера парички за нов (1250лв), но нищо не се знае де :)
Благодаря Ви за отговорите.
Аватар
don_domat
Напредващ
Напредващ|Напредващ|Напредваща
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

Re: Как да изберем цифров огледално-рефлексен фотоапарат

Мнениеот jordan_rusev » 13 Апр. 2011, 20:57

За Токината, има време а дотогава можеш да правиш панорами - има подробна тема за това а моето лично мнение все още се бори с това кое по-добре, широкоъгълен обектив или панорамата. И затова все още нямам широкоъгълен, особенно що се отнася до пейзажа.
За никона, незнам какъв съвет да ти дам, аз лично не бих го взел дори и най-малкото съмнение да имам. Ял съм "хурката" с некачествена (дефектна) техника (не споменавам марката защото тя няма значение в случая) и да ти кажа голямо ходене по мъките е. От тая гледна точка най-доброто което можеш да направиш е да вземеш един Canon 1100D чисто нов от БГ със китовия 18-55 IS за 950лв. и ще ти е мирна главата 2 години с гаранцията. Ще ти останат парички за качествени поляризиращ и ND филтър, които са задължителен аксесоар в пейзажната фотография и карта 8гб. Ще минат 2 години докато навлезеш във фотографията сериозно за да ти потрябва по-яко тяло. Тогава ще минеш на бъдещия Canon 70D и ще си запазиш обективити и т.н.т....... :beer

Алтернативата е да рискуваш но там не се знае какво те чака :sad
Аватар
jordan_rusev
Модератор
Модератор||
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

Re: Как да изберем цифров огледално-рефлексен фотоапарат

Мнениеот zzle » 19 Юли 2011, 18:49

Здравейте,
и аз да задам своя въпрос.
Отскоро си мисля да си закупя огледален фотоапарат, спрял съм се на марката Canon но не и на модела.
Oбщо взето се двуомя между 500D-550D-600D, виждам малки разлики между тях и не знам какво да избера, защото и разликата в цената не е малка.
Гледах доста магазини но така и неразбрах от какво имам нужда и какво ще ми върши работа.Примамва ме модела 600D, но незнам дали си заслужава парите и още повече че аз незнам как се работи с него.
Също дали ще имам нужда от допълнителен обектив при положение че го взема съм 18-55mm IS ?
Ще ви бъда благодарен ако помогнете.
Аватар
zzle
Нов
Нов|Нов|Нова
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

Re: Как да изберем цифров огледално-рефлексен фотоапарат

Мнениеот jordan_rusev » 20 Юли 2011, 21:22

550D не е лош имам доста близък контакт с него (ежедневен). 500D чесно казано не го харесвам (също ежедневен контакт). А 600D все още не съм работил с него. Вземи си 550Д компромисен вариант е, цената му е добра за това което предлага, а и цената на 600Д все още е висока като за нов модел.

Също дали ще имам нужда от допълнителен обектив при положение че го взема съм 18-55mm IS ?

Като за начинаещ е добре първо да се научиш да боравиш с техниката и да разбираш основните зависимости, бленда, скорост, фокусно разстояние, исо - има теми във форума, има даже тренажорче
А после ако ти потрябва повече "зуум" можеш да вземеш един Canon 55-250 IS.
Слад като навлезеш вече ще знаеш какво ти трябва, ще си ориентиран и какво ти се снима. :)
Аватар
jordan_rusev
Модератор
Модератор||
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

Re: Как да изберем цифров огледално-рефлексен фотоапарат

Мнениеот mamata » 21 Юли 2011, 17:19

И аз да кажа, като начинаещ. По-добре, според мен, е да си вземеш на старо от базара някое 20D или 30D(300-500лв.) с някой евтин обектив(18/55 - 60лв. или 28/105 - 150-200лв, 100/300 - 200-250лв. или дори 28/300) и да пощракаш докато започнеш да "виждаш" какъв обектив ти е нужен. Цените са почти постоянни, тоест после пак ще ги пуснеш за продажба, ако(когато) решиш.
Освен това мисля, че двуцифреният Канон ще ти хареса повече от трицифрения такъв. Лично мнение.
Аватар
mamata
Напредващ
Напредващ|Напредващ|Напредваща
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

Re: Как да изберем цифров огледално-рефлексен фотоапарат

Мнениеот jordan_rusev » 21 Юли 2011, 17:29

mamata написа:Освен това мисля, че двуцифреният Канон ще ти хареса повече от трицифрения такъв. Лично мнение.

Така е да, но много зависи кой двуцифрен и кой трицифрен. А и новата техника си е нова, с гаранция и т.н.т. Принципно имаш право но всеки сам избира дали да рискува на пазара 2-ра ръка или не.
Аватар
jordan_rusev
Модератор
Модератор||
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

Re: Как да изберем цифров огледално-рефлексен фотоапарат

Мнениеот mamata » 21 Юли 2011, 19:27

Това, всичкото, го казвам на базата "начинаещ", нали? Като такъв и аз.
Като свикне с копчетата и функциите и с това да ги комбинира механично, тогава може да направи правилния за него избор.
Аз например, не харесвам "чупещият" се дисплей, други го предпочитат. Предпочитам кропката 7D пред ff на 1Ds или 5D MK2.
Като преценям, че все още изборът ми не е окончателен - аз се развивам и с това и моят избор.
Съветът ми се базира на по-безопасната инвестиция, която с минимални загуби можем да възвърнем при промяна на изискванията ни.
:)
Аватар
mamata
Напредващ
Напредващ|Напредващ|Напредваща
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

Re: Как да изберем цифров огледално-рефлексен фотоапарат

Мнениеот arsmg » 25 Юли 2011, 20:14

Здравейте!
Искам да попитам дали някой в този форум е работил с Canon EOS 1100D. Какви са недостатъците му, дали има дефекти и т.н. Също така би било полезно да ми предложите друга техника със сходна цена, ако смятате че е по-добра. Аз съм начинаещ и ми предстои изборът на първи DSRL, така че се нуждая от помощ при избора :)
Поздрави!
Аватар
arsmg
Нов
Нов|Нов|Нова
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

Re: Как да изберем цифров огледално-рефлексен фотоапарат

Мнениеот jordan_rusev » 26 Юли 2011, 09:04

Алтернативите са Nikon D3100 или Pentax K-r. Ето ТУК има едно срaвнение между тях. Като данни Пентакс взима лек превес пред другите, но не бива да забравяш че това са нисък клас огледално-рефлексни апарати и ти в момента избираш не само фотоапарат а цяла система. Веднъж като вземеш тялото след него постепенно ще вземеш и куп аксесоари, обективи, ще навикнеш към работата с дадената марка и т.н.т. В бъдеще ще сменяш само тялото а всичко останало ще си остава.
Тоест избора на първи DSLR е важен, и трябва да знаеш какво ще искаш занапред.
Иначе Canon 1100D е хубав модел, добре балансирана матрица откъм мегапиксели и качество, прилично видео, компактно и леко тяло, за дефекти не съм чувал да има а и гаранцията е 2 години.
Аз съм фен на Canon така че предполагам ти е ясно какво бих ти препоръчал.
Аватар
jordan_rusev
Модератор
Модератор||
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

Re: Как да изберем цифров огледално-рефлексен фотоапарат

Мнениеот don_domat » 07 Ноемв. 2011, 11:37

Здравейте, не знам дали точно тук е мястото за тази статия. Мисля, че ще е полезна за всички.
http://www.fotosav.ru/articles/faq/lens/lensvs.aspx
Аватар
don_domat
Напредващ
Напредващ|Напредващ|Напредваща
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 
Следваща

 • Подобни теми
  Отговори
  Преглеждания
  Последно мнение

Подобни теми

Върни се към Съвети за закупуване на фототехника

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron