• Login/Out
 • Влез
  Потребителско име:
  Парола:

  Забравих си паролата
  Препрати активиращ e-mail
  Вкарвай ме автоматично всеки път
  Скрий ме

 • Детска фотосесия
 • Детска и семейна фотосесия
 • РЕКЛАМИРАЙ
 • Натурален пчелен мед град Трявна
 • СТОК САЙТОВЕ

Макро фотография, увеличение

Съвети и препоръки, интересни техники и идеи, фотографски уроци и съвети за начинаещи и напреднали в областа на фотографията
Ключови думи за тази тема
Макро фотография, увеличение Макро фотография, увеличение снимане пък горе техника макро макро макро форума поне цената затова кадъра фотографията всяка предвид

Макро фотография, увеличение

Мнениеот jordan_rusev » 01 Дек. 2011, 13:30

Много интересна статия за макро фотографията открих в dpreview случайно в RSS новините на форума (долу в началната страница съм ги поставил).

Фотографията, като всяко друго изкуство, изисква както завладяващо съдържание така и експертна техника за да се създаде приятен резултат. Техника е абсолютно задължителна, това е инструмента на художника, с който предава своето артистично виждане.
Природа, пейзаж, диви животни както и макро фотография са някои от най-трудните в техническо отношение в областта на фотографията изискващи своя уникален набор от технически съображения. В тази статия ще се обсъжда характеристиката - увеличение.
Изображение
Някои от най-големите предизвикателства в макро фотографията възникват от простия факта, че снимаме от много близки разстояния. Така увеличението на нашия обект става от първостепенно значение. Увеличението на даден обектив е посочено в спецификациите му, не много фотографи разберат смисъла и значението на тази характеристика.
За да се разбере концепцията на увеличението, е добре да разгледаме накратко как се създава една снимка. Всяка точка в дадена сцена отразява светлинните лъчи а предният елемент на обектива на камерата "улавя" тези лъчи и след това ги фокусира върху сензора, произвеждайки проекция на сцената върху сензора.
Изображение
Увеличението - или по-точно съотношението на увеличението най-просто казано е съотношението между размера на проекцията (на обекта) и размера на обекта в реалност. Например, да предположим, че снимаме малко дете с височина 1 метър а височината на проекцията на детето на сензора е 1cm. Съотношението е 1cm/100cm, или 1/100. Увеличението (или термина на англииски magnification ratio) е 1:100, което означава, че детето е 100 пъти по-голямо в реалния живот, отколкото проекцията му върху сензора. По същия начин, ако обектът е 10см гущер, а проекцията върху сензора е 2cm, то 2cm/10cm увеличение 1:5.
Когато обекта се събира целия в кадъра е по-лесно да се пресметно неговата проекция, за целта е небходимо да знаете физическия размер на сензора.

Водното конче е около 60мм а в случая сензора е 22мм или 22/60 = 1/2.7

Увеличението обаче не зависи изцяло от размера на сензора а също и от фокусното разстояние и разстоянието до обекта. От тази гледна точка тази спецификация на обективите се разглежда като максимална такава. Например ако даден обектив има макро 1:1 това ще рече че с този обектив при неговото максимално увеличение (focal distance) и маскимално близо до обекта (това което обектива позволява) ще имаме проекция върху сензора 1:1 като размер с реалния свят.
Съотношение 1:1 е от важно значение за макро ентусиастите. Технически погледнато, макро фотографията означава, снимане при съотношение на увеличението най-малко 1:1 а хубавите макро обективи имат възможността да дават проекция 1:1, или по-висока.


Снимка като тази изисква поне 1:1 увеличение.

Ако се чудите какво толкова им е специалното на макро обективите и защо например не можете да вземете един 50мм обектив и да се доближите толкова че обекта да се проектира 1:1 към сензора то отговора е че един обикновен 50мм обектив просто няма възможност да фокусира от толкова близко. Точно затова е важно и минималното фокусно разстояние на обектива както споменах по-горе. Много производители на обективи пишат на самите обективи Macro без те да имат съотношение на увеличението 1:1, но истинската Макро фотография започва от 1:1. Как можете да проверите това - много лесно просто приближете максимално обектива до една линийка и ако е 1:1 в кадъра трябва да се запълни от 1мм до 22мм. Имайте предвид че при обективи с 1:1 съотношение това ще стане само при най-близкото възможно разстояние от което обектива може да фокусира.
Изображение

Има обективи които позволяват дори по-голямо увеличение от 1:1 и те се водят като Extreme macro. Например снимката по-долу е при увеличение 4:1, което ще рече че проекцията върху сензора е с размер 4 пъти по-голям от реалния. Разбира се цената на такива обективи е по-висока но пък мисля че си заслужава :) .


......................

Друга интересна тема за Макро фотография:
Макро фотография, DOF (Depth of Field)
Аватар
jordan_rusev
Модератор
Модератор||
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 
Потребители 4 благодарили на jordan_rusev за отговора: Гост, CVSTOS, maggee, nitrap

Re: Макро фотография, увеличение

Мнениеот CVSTOS » 06 Дек. 2011, 15:53

Благодаря, много полезно! А последната снимка е уникална! :)
Аватар
CVSTOS
Профи
Профи|Профи|Профи
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 
Потребители благодарили на CVSTOS за отговора: Гост


 • Подобни теми
  Отговори
  Преглеждания
  Последно мнение

Подобни теми

Върни се към Фотография

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron