• Login/Out
 • Влез
  Потребителско име:
  Парола:

  Забравих си паролата
  Препрати активиращ e-mail
  Вкарвай ме автоматично всеки път
  Скрий ме

 • Детска фотосесия
 • Детска и семейна фотосесия
 • РЕКЛАМИРАЙ
 • Натурален пчелен мед град Трявна
 • СТОК САЙТОВЕ

Маршрут за изкачване на Мальовица (с карта и снимки)

Фото разкази, фото репортажи. Теми и дискусии свързани с туризма. Маршрути, пътеки, опит и препоръки, хотели, хижи, заслони, нощувки.
Ключови думи за тази тема
Маршрут за изкачване на Мальовица (с карта и снимки) Маршрут за изкачване на Мальовица (с карта и снимки) лично пък net нищо скоро два колкото друг photo поне photo интересно добра голяма голяма

Маршрут за изкачване на Мальовица (с карта и снимки)

Мнениеот jordan_rusev » 10 Сеп. 2010, 10:59

Маршрута за изкачване започва от комплекс Мальовица. До комплекса се стига през село Говедарци (Говедарци - к-с Мальовица 14км.).
Изображение
Комплекс Мальовица е добре устроен, има заведения с не-високи цени и хотели за нощувки с много добри условия. Препоръчвам Ви хотел Ален Мак, условията са най-добри там. На мене лично много ми хареса там, в заведението цените са доста добри поне през лятото когато аз бях там. Полянката пред комплекса е хубава и голяма, ако сте с деца няма да се притеснявате ще са пред очите Ви. Точно от тази поляна започва маршрута за изкачване на върха, има дървена арка с надпис "Национален парк Рила".

На снимката най-вдясно е връх Мальовица а непосредствено до него е връх Малка мальовица.
До хижа Мальовица е около 40-50 минути спокойно вървене, като пътеката се движи покрай рекичката в горичката. Преди хижата има разклонение което води до Страшното езеро (викат му така защото падат много гръмотевици и вероятно има залежи на желязна руда), Май точно тука е удачно да се сложи и картата на маршрута, не успях да намеря по-голяма но и тази ще свърши работа, даже е релефна.

Хижа Мальовица е удобно място за почивка и закуска/обяд преди атаката на върха, в ТАЗИ тема съм пуснал и изглед от WEB камерата на хижата по която можете да се ориентирате и какво е времето в планината. Ако решите да останете там да нощувате, условията са много добри.

Ето и едно видео което съм снимал с дрон и показва пътя до хижата, страшното езеро и гледки от високо:


От тук пътеката продължава нагоре покрай реката, в началото на лятото река Мальовица е доста пълноводна от топенето на снеговете, така че не е лошо да си вземете хубави обувки защото има много "джвакалници", не че не може и с гуменки като мен но бая болка изстрадах чесно казано. Хубавите обувки с добра подметка ще предпазят ходилата ви от натъртване, защото се върви основно по скали.
От хижата пътеката продължава покрай реката както вече казах, тревиста и хубава за вървене пътека, трябва да пресечете някъде реката и моя съвет е да не бързате, колкото по-нагоре стигате толкова по-лесна е за пресичане, няма и как да се объркате просто вървете покрай реката и накрая ще стигнете една полянка където пресичането на реката не е трудно. От там нагоре пътеката продължава все вляво под върха.

Като продължите нагоре ще стигнете до Ледниковата долина (ако не се лъжа за името), там има табелки, рекичката се вие много красиво, не е зле да си напълните вода от нея защото нагоре няма откъде. Там пътеката се разклонява, наляво за заслон БАК (Орловец), където официалната пътека свършва. За връх Мальовица трябва да прекосите още веднъж рекичката и да следвате коловете на зимната маркировка. От тук започва вече по-стръмното изкачване и се ходи основно по скали и камъни (тук вероятно ще ми благодарите наум че съм Ви посъветвал да си вземете обувки с дебела подметка). До Еленските езера е около 40-50 минути, те се намират в подножието на върха, по-голямото си е направо под върха даже но това да не Ви успокоява има още за изкачване.

Ето най-голямото от Еленските езера, на снимката върха най-вляво е Малката мальовица. Пътеката продължава вляво от езерото и след като качите стръмнината (вляво ще видите Рилски манастир отгоре) ще трябва да вървите по цялото било за да стигнете до връх Мальовица (2729 м.н.в.), честито !!!
Гледката е страхотна

На снимката вляво (по посока седемте рилски езера но не се виждат добре) са Урдини езера, а в дясно са Мальовишки езера.

Тук се виждат Мальовишки езера, връх Малка мальовица и в дясно е най-голямото от Еленските езера. На тази снимка можете да се ориентирате откъде продължава пътеката след Еленското езеро.
От върха до хижа Вазов е около 4 часа в посока Урдини езера.
Ами това е дано да Ви е било интересно, ще добавя още снимки по-късно, и ако имате въпроси просто пишете.
Лек път и пазете природата чиста !!!

Още маршрути:
Туристически маршрут за изкачване на връх Мусала
Седемте рилски езера - хижа Скакавица
Маршрут за изкачване на Мальовица
Туристически маршрут - връх Вихрен през Бъндерица
Маршрут гр. Карлово - х. Левски - х. Рай - гр. Калофер
Туристическа карта на Пирин с маршрути
Аватар
jordan_rusev
Модератор
Модератор||
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

Re: Маршрут за изкачване на Мальовица (с карта и снимки)

Мнениеот jordan_rusev » 10 Сеп. 2010, 12:38

За тези които не разполагат с кола. Маршрутка до Самоков можете да вземете от София автогара Юг през половин час мисля че са, и първата е в 7:00. От Самоков първата маршрутка до Мальовица тръгва в 8:15 някъде, другия е 16:15 от Автогарата в Самоков.
Сайт (има и контакти) хотел Мальовица
Аватар
jordan_rusev
Модератор
Модератор||
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

Re: Маршрут за изкачване на Мальовица (с карта и снимки)

Мнениеот rosen tomov » 10 Сеп. 2010, 16:28

Легенда за Мельовица
Покрит със сняг, забулен в мъгли или окъпан от слънце, в дъното на най-хубавата долина на Северозападна Рила гордо изправя каменното си чело в небето връх Мальовица, Такъв горделив, не скланящ глава под турския ятаган бил и войводата Мальо, чието име носи.
В едно от селата край Искъра роден бил този Мальо. Но напук на името си израснал строен и хубав, левент юнак. И пръв кавалджия бил между овчарите. Когато откъм Мечитите засвирел, селяните долу в нивите захвърляли сърповете си и се изправяли. , , Мальо свири, нашият Мальо" — познавало свирката му мало и голямо. А сърцето на Босилка — най-хубавата мома в този край — се разтваряло като цвят, гален от топли лъчи. Това лято само за нея свирел той. . .
. . . Един ден Мальо отишел със старата си майка в селската черквица, преди със стадото си да тръгне по чаловете на Рила. Там искал да запали свещ на „Св. Георги", за да пази светецът стадото му от вълци и турци. . . В божия храм видял Босилка. Уж малка я знаел, пък тя. . . Виж каква хубавица израсла. . Лицето й греело, мило като това на светицата в иконата до нея. Сочните й устни изпускали дъх на босилек. . . А вечерта, когато при кладенчето й разказал за любовта си и поискал ръката й, тя не му отказала. „Да чакаме есента" — отговорила му само и зарадвана изприпкала по пътеката.
Но когато Мальо се върнал есента, Боснлка не излязла радостно да то посрещне. Хората му разказали, че Енин паша, който с войската си дошъл да усмири разбунтувалите се въглищари, я видял и задигнал. „Харема ще ми краси" — казал на чорбаджиите той.
Мъка заляла сърцето на Мальо, когато научил това. Нямало я Босилка. . . Пусто било родното му село. . . И за да отмъсти на тоя паша, попарил така жестоко скъпите му мечти, станал хайдутин. . .
Минали години. Много паши и бейове умрели от острия нож на Мальо. Други напуснали чифлиците и имотите си и избягали в града. Дори някои от маданите край Искъра, в които робували раите, престанали да пушат. Неуловим и бърз като вятър, начело на малка чета смелчаци, прелитал Мальо от град на град и от село на село, за да мъсти на поробителите.
Заговорило се за него из българските земи.
Турците зашепнали името му със страх, българите — с надежда.
Турската власт определила много злато за главата му.
Дано бог закриля него, та той да закриля нас — молели се българите.
Една августовска вечер, след като убила жестокия каймакамин на града и кантарджията, който не мерел вярно кюмюра на въглищарите, четата почивала на Меча поляна. С ръце под главата, върху папратите до хайдушката колиба лежал и Мальо. По небето луната, тая овчарка, била извела голямото си стадо. В клековете шумолял потокът.
— Войводо — приближил при него четникът му Спас, — много паши и бейове наказахме, само за Босилка не сме сторили нищо. А тя трепетно ни чака в харема на Емин паша. Да слезем утре и направим план за спасението й. Войската на пашата няма да е в града.
Само това му казал и си отишъл. Останал сам, цяла нощ за Босилка си спомнял Мальо. Сравнявал най-едрите звезди с очите й, най-тънкостройните ели — с тялото й. А в зори с дълги златни коси, спуснати върху гъвкавия й стан, тя се явила в съня му.
„Много есени дойдоха и си заминаха, а ти не дойде. Нима и тази, десетата, няма да дойдеш?"
„Ще дойда, ще дойда. "
— Войводо, говореше на сън — приближил при него Спас.
— Да тръгваме — казал му Мальо.
По извиващата се между клека пътечка двамата се спуснали към града. Било тихо. Планината с изключение на потока, който не заспивал нито денем, нито нощем, била притихнала. Долините тънели в мрака, горите мълчали. Само върховете един след друг отхвърляли от челата си завивката на нощта, за да посрещнат първите слънчеви лъчи.
. . . Мальо и Спас пътували час, два. Меча поляна и другарите им останали зад тях и те навлезли в долината на Черни Искър. На изток в утринната омара Средонос срамежливо показал двойната си гърбица, цялата в зеленина от боровете по нея. После откъм Мусала надникнало слънцето и лъчите му затрептели по чакащите го върхове.
— Войводо, аз ще се отбия до кладенчето да пийна водица, а ти ме почакай на моста — прошепнал Спас.
Гласът му бил изплашен, но Мальо не обърнал внимание на това. Имал вяра на своите другари. Тих и тъжен в тая лятна сутрин, Мальо продължил край Искъра и си мислел за Босилка. Неочаквано припукали пушки и нещо го парнало в гърдите. Там, скрити в гората, го причакали сеймените на Емин паша. На тоя паша от злоба към първенството и силата му продал го бил четникът му Спас.
Разбрал измяната Мальо, но нямало какво да стори. Сам бил, а сеймените — стотици. . . С простреляни гърди той искал при другарите си да се върне. . .
Но смъртта нищо не може да спре. Тичал Мальо, а заедно с капките кръв, които багрели тревата след него, гаснели и последните му искрици живот. И когато стигнал Меча поляна, сетните сили го напуснали и като прострелян сокол паднал на тревата.
Там мъртъв го намерили другарите му. На гърдите му зеела голяма рана, а очите му гледали с жал към върха, където на воля се виели орли.
Погребали го па поляната, а върха над нея, за да припомня на поколенията за техния прекрасен войвода, нарекли на неговото име — Мальовица.

Край потока, до който извивала тогава пътеката, цъфтят малки алени цветенца, в каквито се превърнали капките кръв, паднали от раните на Мальо.

"Рилски легенди" - Марин Манчев
Аватар
rosen tomov
Нов
Нов|Нов|Нова
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

Re: Маршрут за изкачване на Мальовица (с карта и снимки)

Мнениеот maggee » 12 Сеп. 2010, 21:44

Ето малко снимки и от мен:

- По пътечката може да се полюбивате и на красиви коне - тези тук са снимани малко преди да се стигне до хижа Мальовица

- ето и самата хижа Мальовица на фона на връх Мальовица

- Продължаваме нагоре и ни се откриват все по-красиви гледки

- според зависимост от сезона до първото езеро има полянка обсеяна с красиви лилави минзухари (снимката е правена началото на юни)


- ето и малко гледки от върха


Надявам се разходката чрез снимки да е била приятна :photo
Аватар
maggee
Модератор
Модератор||
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

Re: Маршрут за изкачване на Мальовица (с карта и снимки)

Мнениеот photohunter » 14 Окт. 2011, 22:19

Кадрите са страхотни. Особено съм впечатлен от небето и облаците в снимките.
Аватар
photohunter
Гуру
Гуру|Гуру|Гуру
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

Re: Маршрут за изкачване на Мальовица (с карта и снимки)

Мнениеот datacore1 » 14 Ян. 2012, 17:33

Снимките са чудесни. Споделете с какъв апарат е снимано, скоро мисля да си купувам и дилемата е голяма...
Аватар
datacore1
Нов
Нов|Нов|Нова
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

Re: Маршрут за изкачване на Мальовица (с карта и снимки)

Мнениеот jordan_rusev » 14 Ян. 2012, 19:56

Тези са снимани с Canon 40D и Canon 1000D, тези модели обаче вече не се предлагат на пазара, сега техни наследници са Canon 60D и Canon 1100D.
Аватар
jordan_rusev
Модератор
Модератор||
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

Re: Маршрут за изкачване на Мальовица (с карта и снимки)

Мнениеот jordan_rusev » 08 Окт. 2017, 14:45

Добавих и видео в темата
Аватар
jordan_rusev
Модератор
Модератор||
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

Туризъм пътувания и екскурзии


 • Подобни теми
  Отговори
  Преглеждания
  Последно мнение

Подобни теми

Върни се към Фото разкази, туризъм и репортажи

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron