• Login/Out
 • Влез
  Потребителско име:
  Парола:

  Забравих си паролата
  Препрати активиращ e-mail
  Вкарвай ме автоматично всеки път
  Скрий ме

 • Детска фотосесия
 • Детска и семейна фотосесия
 • РЕКЛАМИРАЙ
 • Натурален пчелен мед град Трявна
 • СТОК САЙТОВЕ

Град Мелник и винарските изби

Фото разкази, фото репортажи. Теми и дискусии свързани с туризма. Маршрути, пътеки, опит и препоръки, хотели, хижи, заслони, нощувки.
Ключови думи за тази тема
Град Мелник и винарските изби Град Мелник и винарските изби цена беше net наистина добра ама почти вероятно дава първо бях висока повечето опит добро

Град Мелник и винарските изби

Мнениеот jordan_rusev » 29 Авг. 2012, 14:32

Мелник е един от най-старите български градове.Пясъчните високи и стръмни брегове, които са прегърнали Мелник в цялата околност, се наричат "мелове" и вероятно от тях произлиза името на града.
Град Мелник е известен със своите винарски изби и производството на вино. Сортовете грозде които са характерни за Мелнишкия край са Широка мелнишка лоза и Мелник 55 като първия сорт е най-отглеждания в региона. Сорта Широка мелнишка дава интересен вкус вино с лек кисел вкус в края.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

Виното се складира във винарски изби изкопани в скалите или подземия с цел съхраняването му при по-ниска и постоянна температура. По този начин се забавя промяната на вкуса на виното.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

В Мелник се намира и Кордопуловата къща която е най-голямата възрожденска къща на Балканския полуостров и също е №4 от 100 национални туристически обекта на българския туристически съюз.
Това е най-голямата възрожденска къща в историята на Бъгария, и е построена от богатата мелнишка фамилия Кордопулови през 1754 г.Мястото, изкопаните изби, приземния и основния етаж, говорят за богатото творчество и ум при изграждането й, който пази и изпълнява традицията за производството на червено вино!
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

И ДОТУК С ХВАЛЕНЕТО сега малко споделен опит:
Първо за Мелник - из целия град ще видите табелки да се продава вино все от сорта Широка мелнишка, всичкото това винце обаче идва от ВИНПРОМ МЕЛНИК. Мелничани си пазят хубавото вино за себе си защото в повечето случаи то не е в големи количества а и домашното вино има доста по-висока цена. Хотелчетата вървят на цена между 17-14лв.

Кордопуловата къща е много интересна от архитектурна гледна точка, виното което се предлага там е пълен боклук. Лъжат че сами произвеждат виното но това е чиста лъжа защото чухме че нямат гроздови масиви. В избата Ви дават да дегостирате 2 вида вино от 7лв и от 10лв. като първото е от сорт "Широка мелнишка" а второто от "Мелник 55". [url]Хубаво винце което взимат от съседните села а ако решите да си купите бутилка ще получите вино от винпром Мелник.[/url] И това не са само слухове, хем си купих вино от 10лв., хем бях предупреден преди това и накрая ги видях с големите PVC-та да преливат в бутилките, ама какво да правя набутах се. Като отворих бутилката наистина не беше това което дегостирах. И за да не звуча като глас в пустиня можете да четете мнения и ТУК

Пробвахме винце от избата на Митко Шестака:

Хареса ни, сипва го директно от бъчвата. Плаща се вход за да влезеш в избата 2лв. но входа е заради виното което получаваш като влезнеш. Вътре на хладничко е доста приятно, предлага се и мезе. Твърди че сам прозвежда по 15 тона годишно вино. Викат м шестака защото има 6 пръста на едната ръка - вярно е има ги.
Като заведение в Мелник ни хареса Алексовата къща, те също си произвеждат виното сами (пак по техни думи и по думи на Шестака). Там винцето също ни хареса не беше като на Шестака но беше добро, храната също беше добра, особенно ни хареса наденицата и телешките кюфтета.

В близост до Мелник е и красивия Роженския манастир. Роженският манастир „Свето Рождество Богородично“ е най-големият манастир в Пиринския край. Църквата на манастира — „Свето Рождество Богородично“, впоследствие дава името си на близкото село Рожен. Роженския манастир е подчинен на Атонския манастир Ивирон, спазвайки църковна традиция, той получава копие на чудотворната икона Св. Богородица Портаитиса създадено през 1790 година. За разлика от останалите копия на иконата, това, дарено на Роженския манастир е направено от светено желязо, и е обкръжено от десет малки композиции, изобразяващи лековитите ѝ чудеса.
ИзображениеИзображениеИзображение

От Роженския манастир тръгва пътека към Мелнишките пирамиди. Мелнишките пирамиди са скални образувания, които са едни от най-посещаваните от туристи скални пирамиди на територията на България. Мелнишките пирамиди на височина достигат до 100 м. Характерно за външния им вид е, че склоновете им са пясъчни и на места почти напълно отвесни.Обявени са за природна забележителност през 1960 година.
Изображение
Аватар
jordan_rusev
Модератор
Модератор||
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

Re: Град Мелник и винарските изби

Мнениеот jordan_rusev » 30 Авг. 2012, 14:41

Още малко снимки от мелнишките пясъчни пирамиди
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
jordan_rusev
Модератор
Модератор||
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 
Потребители благодарили на jordan_rusev за отговора: maggee

Туризъм пътувания и екскурзии


 • Подобни теми
  Отговори
  Преглеждания
  Последно мнение

Подобни теми

Върни се към Фото разкази, туризъм и репортажи

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron