• Login/Out
 • Влез
  Потребителско име:
  Парола:

  Забравих си паролата
  Препрати активиращ e-mail
  Вкарвай ме автоматично всеки път
  Скрий ме

 • Детска фотосесия
 • Детска и семейна фотосесия
 • РЕКЛАМИРАЙ
 • Натурален пчелен мед град Трявна
 • СТОК САЙТОВЕ

Кометата ISON тази година

Всичко останало каквото Ви хрумне
Ключови думи за тази тема
Кометата ISON тази година Кометата ISON тази година горе нищо нови поне поне интересно наистина добра голяма светлина докато всяка вероятно почти вероятно

Кометата ISON тази година

Мнениеот jordan_rusev » 11 Фев. 2013, 14:40

Астрономическото събитие на века – така учени определят приближаващата се комета ISON. Откритият едва преди седмица небесен обект е бил забелязан от руски астрономи да се движи към Слънцето. На 1 октомври 2013 г. ISON ще премине изключително близо до Марс, приблизително на 10 милиона километра, което може би ще промени орбитата на планетата. През ноември и декември догодина кометата ще е доближила Земята и ще се вижда в небето дори посред бял ден.Според последни изчисления, в нощта срещу 28 ноември ISON ще премине на едва 1,4 милиона километра от Слънцето и тогава ще бъде най-ярка, като светлината й не само може да достигне блясъка на Луната, но й да го надмине 15 пъти. Най-близо до Земята, на 60 милиона километра, кометата ще бъде на 26 декември 2013 г.

Това ще осигури зрелищно небесно шоу в Северното полукълбо, като условията за наблюдение от България също ще бъдат много подходящи. Очакванията на учените са ISON да засенчи всяка друга комета от миналото столетие, а дължината на опашката й да бъде рекордна и да се проектира на половината видимо небе.

Симулация на яркоста на кометата


Информация от Националната Астрономическа Обсерватория в Рожен
През октомври се очаква кометата C/2012 S1 (ISON) да достигне яркост 6 mag и да стане достъпна за наблюдение с невъоръжено око. В началото на октомври тя ще бъде недалеч от еклиптиката, на около 2о от Марс. Ще се наблюдава в края на нощта в съзвездие Лъв. На 5 ноември C/2012 S1 ще премине в съзвездие Девица, където ще започне най-атрактивната част от нейния видим път. Яркостта на кометата бързо ще расте, но изгревът й ще закъснява все повече. На 21 ноември C/2012 S1 ще премине най-близо до Земата - на разстояние 0.856 астрономически единици (около 128 млн. km.). Предвид тази дистанция, Земята по никакъв начин не е застрашена от кометата. На 22 ноември C/2012 S1 ще премине в съзвездие Везни и след тази дата тя ще се наблюдава в утринната зора. Възможностите за наблюдение на кометата при тези условия зависят от повишаването на яркостта й с наближаването на перихелия. C/2012 S1 (ISON) ще премине перихелия си на 28 ноември, на разстояние от Слънцето само 0.01245 астрономически единици (около 1.86 млн. km.). Прогнозите за яркостта й около този момент варират в твърде широки граници, от -3 mag до -12 mag! В датите около перихелия главата и халото на кометата няма да могат да се наблюдават поради близостта на Слънцето, но е вероятно да се образува дълга опашка, видима в небето над югоизточния хоризонт преди зазоряване. При такова развитие на събитията ще наблюдаваме едно от най-забележителните астрономически явления за последните векове. При своя перихелий C/2012 S1 ще промени рязко посоката си на движение, като ще продължи да се наблюдава сутрин преди изгрева над югоизточния хоризонт, но ще се вижда и вечер след залеза над югозападния хоризонт. Кометата ще премине през съзвездията Скорпион, Змиеносец, Змия, Херкулес и Косите на Вероника. Яркостта й ще спада, но ще може да се наблюдава удобно в началото и в края на нощта. В последните нощи на декември и в началото на 2014 г. C/2012 S1 (ISON) ще се наблюдава през цялата нощ, в съзвездие Дракон.

Явления, развиващи се при такива екстремни условия, могат да протекат и по непредвидени начини – например с преждевременно разпадане на кометата, при което явлението може да не бъде толкова зрелищно.

Източната част на небето на 22 ноември, 1 час и 15 мин. преди изгрева и видимия път на C/2012 S1 (ISON) от 11 до 23 ноември.(моментите са в официално време)
Аватар
jordan_rusev
Модератор
Модератор||
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 
Потребители благодарили на jordan_rusev за отговора: CVSTOS

Re: Кометата ISON тази година

Мнениеот jordan_rusev » 13 Авг. 2013, 17:17

В момента се намира някъде между орбитите на Юпитер и Марс.
На сайта cometisonnews.com можете да следите за новини около кометата.
Това което аз открих е че към края на Август в посока исток-североисток в ранните часове преди изгрев кометата ще се вижда на 12° над хоризонта. Всякакви прогнози обаче не могат да бъдат вземани за чиста монета защо кометите са известни със своята непредсказуемост.
ТУК можете да разгледате и 3Д модел с мозициите на кометата по дати
Аватар
jordan_rusev
Модератор
Модератор||
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

Re: Кометата ISON тази година

Мнениеот jordan_rusev » 07 Ноемв. 2013, 11:51

Нови снимки и видео
Аватар
jordan_rusev
Модератор
Модератор||
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

Re: Кометата ISON тази година

Мнениеот jordan_rusev » 21 Ноемв. 2013, 11:14


Кометата ISON, забелязана за пръв път преди година, вече се вижда с невъоръжено око и ще става все по-ярка по пътя си към Слънцето, съобщи в. "Дейли телеграф".

Очакваният космически спектакъл вече започна, защото астрономи потвърдиха, че "кометата на века", вече е на земна орбита. От няколко дена тя става все по-ярка заради изригващите от нея газове. Ако оцелее от срещата си със Слънцето, това може да е най-зрелищното космическо шоу за повече от 300 години.

До 22 ноември C/2012 S1 (ISON) ще може да се наблюдава на фона на все още тъмното небе преди зазоряване - много ниско на югоизток в съзвездие Дева, от около 06.00 часа официално време до развиделяване. След това кометата „навлиза” в утринната зора. Ако тогава тя развие очакваната ярка и дълга опашка, независимо от вече светлото небе, кометата пак ще бъде видима.
Кометата вече се вижда с невъоръжено око. Очаква се през следващите седмици яркостта й да се увеличава и в началото на декември да засвети по-силно от Луната.

Ако прогнозите са правилни, галактическото шоу ще съперничи на Великата комета от 1680 г., която е била толкова ярка, че се е виждала и през деня. Мнозина тогава се плашат, че това е наказание, изпратено от Бог. ISON се движи със скорост 377 км/сек. Кометата ще се доближи най-много до Слънцето на 28 ноември. Тогава тя ще се загрее до 2760 градуса Целзий. Дори и кометата да не оцелее от перихелиона, смъртта й също може да е зрелищна.
Аватар
jordan_rusev
Модератор
Модератор||
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

Re: Кометата ISON тази година

Мнениеот jordan_rusev » 28 Ноемв. 2013, 16:55

Тази вечер в 20:37 часа българско време кометата C/2012 S1 (ISON) ще достигне своя перихелий или най-близката точка до Слънцето от своята орбита. Ако кометата не се разпадне, се очаква тя да бъде видима с невъоръжено око още в началото на следващия месец.
Кометата е открита на 21 септември 2012 г. от двама руски астрономи, които използват т.нар. International Scientific Optical Network (ISON) система, която дава и името на кометата. Тя е на милиарди години и произхожда от Облака на Оорт – мистериозен леден регион в далечните покрайнини на Слънчевата система, откъдето навлизат почти всички комети. По време на откриването си тя се е намирала на 939 млн. км от Слънцето. Довечера се очаква ISON да премине на приблизително 1.1 млн. км от неговата повърхност. ISON ще премине 100 пъти по-близо до Слънцето от кометата Хейл Боп, която бе видима с просто око през 1997 г. Тя ще бъде изложена на температури до 2760 градуса по Целзий, което ще я нагрее много повече от повечето комети, които заобикалят Слънцето. В момента ISON доближава звездата с все по-голяма скорост, която в своя пик се очаква да достигне над 377 км в секунда.След като завие около Слънцето, ISON ще започне постепенно да намалява скоростта си и своята яркост. Въпреки това яркостта й ще се запази достатъчно дълго време, за да е видима с просто око поне няколко седмици. Разбира се, първо кометата трябва да издържи на високата скорост и температура, на които ще бъде подложена. През 2011 г. кометата C/2010 X1 (Elenin) също се очакваше да направи небесно шоу, но се разпадна по време на своя перихелий. ISON обаче е десет пъти по-голяма от единствената комета, оцелявала след близката си обиколка около нашата звезда досега – "Лъвджой" (Lovejoy), така че астрономите оценяват шансовете й като добри.
Професор Тим О'Брайън, един от директорите на британската обсерватория "Джодрел Банк", обяснява пред Би Би Си: "Това е като да хвърлите снежна топка в огъня. Ще й бъде трудно да оцелее. За късмет, това е много голяма снежна топка и се движи много бързо, така че няма да прекара дълго време близо до Слънцето. Нищо не е сигурно, но ще бъде невероятно вълнуващо да се наблюдава."
Според доктор Мишел Талер от НАСА би било много по-интересно, ако ISON не оцелее. "Ако тя се разпадне на парчета, това някакси ще е по-добре за учените, тъй като ще можем да видим какво има във вътрешността й и да разберем нещо за химическия й състав. Все пак това е запазено парченце от ранните епохи на Слънчевата система и наистина искаме да разберем какви са били условията преди около четири и половина милиарда години", споделя тя пред Reuters.
Ако прогнозите на астрономите се оправдаят, ISON може да достигне яркост, достатъчна да е видима и през деня. Това е особено добра новина, защото известно време орбитата й ще съвпада с дневната светлина поне докато се отдалечи достатъчно от Слънцето. Когато това се случи, тя ще е видима в ранните часове на източния небосклон. Най-смелите прогнози са, че магнитутът на ISON ще доближи този на Луната в пълнолуние, но това е по-малко вероятно.

Цялата статия - ТУК
Аватар
jordan_rusev
Модератор
Модератор||
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

Re: Кометата ISON последни новини

Мнениеот jordan_rusev » 29 Ноемв. 2013, 09:29

В сайта на НАСА излезе новината че според наблюденията снощи кометата не се е появила от другата страна слънцето където са очаквали тя да се покаже. Наблюдавана е областа около слънцето но там комета поне към момента няма, все пак засега определят съдбата и като неизвестна.


Интересни клипчета качиха от НАСА на сайта си на ТАЗИ СТРАНИЦА. Ясно се вижда как комета се скрива зад слънцето, но в единия от кадрите се виждат и "остатъците" от кометата след преминаване на перихелия.


Снимка от NASA's STEREO-A spacecraft


Има много видео клипове качени на посочената по-горе страница, много са интересни.
Аватар
jordan_rusev
Модератор
Модератор||
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

Re: Кометата ISON тази година

Мнениеот jordan_rusev » 03 Дек. 2013, 20:30

Последните дири на кометата ISON избледняват "изпепеляващо" близката й среща със Слънцето, съобщи Ройтерс.
"Кометата ISON сега е само облак от прах. Опитните астрофотографи вероятно ще успеят да уловят избледняващия й "призрак" в часовете преди зазоряване в началото на декември, но за впечатляващ светлинен спектакъл, видим с невъоръжено око, не може да става и дума", пише астрономът Тони Филипс в публикация на сайта на NASA.
Кометата се е разпаднала, преминавайки през слънчевата корона, където в най-близкия си заход ISON се е намирала на 1,2 милиона километра от повърхността на Слънцето - "на косъм" според астрономическите мерки.
В следващите дни астрономите се надяваха, че отломка от ядрото на ISON е оцеляла и увеличава яркостта си, но в понеделник се простиха с надеждите си и оповестиха, че срещата на кометата със Слънцето е била фатална.
Аватар
jordan_rusev
Модератор
Модератор||
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

 • Подобни теми
  Отговори
  Преглеждания
  Последно мнение

Подобни теми

Върни се към Други

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron