• Login/Out
 • Влез
  Потребителско име:
  Парола:

  Забравих си паролата
  Препрати активиращ e-mail
  Вкарвай ме автоматично всеки път
  Скрий ме

 • Детска фотосесия
 • Детска и семейна фотосесия
 • РЕКЛАМИРАЙ
 • Натурален пчелен мед град Трявна
 • СТОК САЙТОВЕ

Как да изберем компактен фотоапарат.

Съвети и препоръки, интересни техники и идеи, фотографски уроци и съвети за начинаещи и напреднали в областа на фотографията
Ключови думи за тази тема
Как да изберем компактен фотоапарат. Как да изберем компактен фотоапарат. добър цена снимане светкавица колко колко иначе снима горе iso нищо нищо техника колкото неща

Как да изберем компактен фотоапарат.

Мнениеот jordan_rusev » 11 Апр. 2010, 13:41

Как да изберем компактен цифров фотоапарат. Ако нямате нужда от огледално-рефлексен фотоапарат или не Ви достигат парички за такъв, или просто нямате нужда от толкова сложна техника то тогава за Вас е най-добре да се спрете на компактен фотоапарат. Ето няколко съвета които е добре да знаете при избора на дигитален компактен фотоапарат.
Марка !
Моят съвет е да заложите на продукт от известни производители, които имат осигурен гаранционен сервиз, каквито са Canon, Sony, Panasonic, Olympus, Pentax, Nikon, Kodak, Fuji, Samsung. Избягвайте непознати марки .
Корпус и здравина. Доста модели се предлагат със здрави алуминиеви или магнезиеви корпуси, специални водо и ударозащитени модели. Ако смятат да екстремни или водните спортове, или ги практикувате и искате фотоапаратът да е винаги с Вас трябва да потърсите именно такъв модел.
Физически размер на матрицата и разделителна способност.
При компактните фотоапарати размерът на матрицата е тясно обвързан с броя на пикселите. Повечето пиксели в много малка матрица не означават по-високо качество на изображението а точно обратното. Търсете модели с по-голям физически размер на матрицата. Най-добър компромис като качество, цена и компактност в този са апарати с матрици с физически размер 7x5 mm. Като се има предвид, че с компактните фотоапарати ще се снимат семейни снимки с неголеми формати на печат и за Интернет, спокойно може да се каже, че разделителна способност 4-6 Мпиксела ще Ви е напълно достатъчна. Разгледайте http://www.dpreview.com. В този сайт можете да видите размера на матрицата за всеки апарат в полето Sensor size като отворите страницата на модела който сте избрали.
Батерия
Батерията с която работи компактния фотоапарат е ВАЖНО да е литиево-йонна, за да можете да я зареждате винаги когато пожелаете, Li-Ion батериите са и по-леки и по-издръжливи в дългосрочен план.
Обектив.
Важно е той да е с по-голяма светлосила и оптична стабилизация, така ще можете да правите добри снимки, дори и при по-лоши светлинни условия. Добрата светлосила зависи от това колко най-много може да се отвори блендата (по-малко число за бленда). За ултракомпактните модели голямата светлосила, стабилизацията и по-голямото оптично приближение са трудно постижими, но има модели, дори и в този клас, с добра система за оптична стабилизация. Възможността за закрепване на допълнителни аксесоари към обектива - конвертори, филтри, лещи, сенници е много важно предимство.
Дисплей и визьор.
Важен е размера на дисплея и разделителната му способност, обърнете внимание и на тези характеристики. Добър вариант е въртящият се дисплей, тъй като дава възможност за снимане от различни гледни точки. Важно е визжора да е оптичен но ако не е и дигитален върши работа. Визьора дава възможност за снимане при силно слънце например.

Пълни ръчни настройки
Наличност на пълни ръчни настройки, дори и при компактните модели, дава възможност за повече творчество и експериментиране и във всички случаи е предимство при Вашия избор. Това означава да имате контрол над избора на бленда и скорост. Ако това ви се вижда сложно сега, след време когато навлезете във фотографията може да се окаже голяма необходимост, а и до тогава винаги ще можете да ползвате автоматичните функции. Това е много, много важна подробност при избор Ви на компактен фотоапарат. Ръчните настрйки най-често са изведени като режим в основния контролен въртящ се бутон

Светлочувствителност.
Имайте предвид, че любителските камери работят най-добре в диапазона между 50 и 200 ISO но все пак по-високите стойности също ще свършат работа при печат в размери до 10x15 cm за снимки за спомен.
Изображение
Светкавица.
Всички компактни фотоапарати имат вградена светкавица, а някои имат възможност и за монтиране на външна. Обхватът на вградената светкавица е до 2-3 м. така че е важно светкавицата да е по-мощна и на какво най-близко разстояние може да се използва.

Макро режим.
Важното тук е не от колко най-близо може да снима апарата а какво приближение до обекта има. Например в режим „Макро" от разстояние 15-20 cm с повече увеличение е по-добре, отколкото от 1 cm но с голяма широкоъгълност. В първия случай ще можете да заснемете пчеличка на цвете и тя да запълни по-голямата част от снимката, а при втория първо ще изплашите "добичето" и второ то няма да запълни снимката добре дори да успеете да се приближите.
Видео
Важно е компактния фотоапарата да може да снима видео със звук (ако е стерео, още по-добре) и с възможност за използване на оптичното увеличение по време на видеозаснемането. Новите модели вече предлагат видео дори в HD формат. Видеото е важен фактор за един семеен фотоапарат.
Софтуер на апарата.
Ако не можете да обработвате снимките си на компютър важно е бъдещият Ви апарат да има добри възможности за софтуерни обработки от рода на черно-бели снимки, сепия, снимане само в даден цвят, шумоподтискане на високо исо, панорами и т.н.т. Това ще е предимство за Вас и ще можете да си извадите снимките директно от фотоапарата.
Изображение
Аватар
jordan_rusev
Модератор
Модератор||
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

Re: Как да изберем компактен фотоапарат.

Мнениеот jordan_rusev » 14 Апр. 2010, 21:25

Компактен Ultrazoom фотоапарат.
Компактни Ultrazoom фотоапарати са фотоапарати с увеличение достигащо до 16-20. Сполучливи модели в тази категория имат Panasonic, Canon, Sony, Olympus, и др. Всичко написано по-горе важи и тук, но ще добавя и още някои спецификации.
Диапазон
Основно тук е до колко ще увеличава обектива на апарата. Именно там можете да видите и фокусните разстояния. Обикновенно те са изписани спрямо размера на матрицата. Примерно 7-84мм приравнено към 35мм (стандарт) това е 36-420мм или около 12 кратен оптичен зоом.
Качество на обектива.
Качеството при този клас обективи е много важно, тъй като не е лесно да се създаде обектив с толкова голям обхват на фокусните разстояния. Няма да сбъркате, ако се спрете на позната марка.
Светлосила.
Когато снимате на дълги фокусни разстояния, вие се нуждаете от високи скорости на затвора. В същото време, както казахме, чувствителността, при която работят фотоапаратите с малък физически размер на матрицата, е силно ограничена. Голямата светлосила на обектива ви дава възможност да снимате при по-високи скорости на затвора, и така да избегнете размазването от трепването на ръката ви или да замразите движението, когато снимате диви животни и птици например. Търсете модели със светлосила 2,8 до 4 в дългия край на вариото. Колкото е по-малка етази цифра, толкова повече светлина ще влиза към матрицата и толкова по-висока скорост ще можете да си позволите.
Оптична стабилизация.
Абсолютно задължителна, когато говорим за Ultrazoom модели, помага за това да можете да плзвате по-ниски от допустимите скорости.
Бързина на автофокуса.
В дългия край на обектива автофокусът често може да е по-бавен. Бързият и точен авто фокус е голямо предимство, особено, когато е въпрос на бърза реакция.
Качество на електронния визьор.
Електронния визьор, е неоценим помощник, когато снимаме при ярко слънце. Търсете модел с голям, светъл електронен визьор с висока разделителна способност.
Аватар
jordan_rusev
Модератор
Модератор||
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

Re: Как да изберем компактен фотоапарат.

Мнениеот di_sara » 09 Юли 2010, 11:58

Прочетох внимателно статията, ако може съвет за точен модел и марка.Търговската мрежа е пълна с толкова много стока и в крайна сметка се замаих от гледане и накрая нищо.
Предварително благодаря
Аватар
di_sara
 
Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

Re: Как да изберем компактен фотоапарат.

Мнениеот maggee » 09 Юли 2010, 23:57

При компактните фотоапарати, може би най-добри са Canon, Sony и Panasonic.
Аватар
maggee
Модератор
Модератор||
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

Re: Как да изберем компактен фотоапарат.

Мнениеот jordan_rusev » 10 Юли 2010, 17:43

di_sara написа:Прочетох внимателно статията, ако може съвет за точен модел и марка.Търговската мрежа е пълна с толкова много стока и в крайна сметка се замаих от гледане и накрая нищо.
Предварително благодаря

Дай ориентир с какъв бюджет разполагаш, това е основната отпорна точка от която се започва търсенето! Иначе, както каза Маги, Canon и Sony са водещите марки при компактните фотоапарати. Едно от основните неща е физическия размер на матрицата, от нея зависи качеството на снимките, когато се спреш на няколко модела и се чудиш кой да избереш или пиши тук, за да ти направим сравнителна съпоставка или прегледей http://www.dpreview.com - за всеки конкретен модел има много инфо.
Успех и ще чакаме да разберем с каква машинка си се сдобила !!!
Аватар
jordan_rusev
Модератор
Модератор||
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

 • Подобни теми
  Отговори
  Преглеждания
  Последно мнение

Подобни теми

Върни се към Фотография

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron