• Login/Out
 • Влез
  Потребителско име:
  Парола:

  Забравих си паролата
  Препрати активиращ e-mail
  Вкарвай ме автоматично всеки път
  Скрий ме

 • Детска фотосесия
 • Детска и семейна фотосесия
 • РЕКЛАМИРАЙ
 • Натурален пчелен мед град Трявна
 • СТОК САЙТОВЕ

Пещера Магурата

Фото разкази, фото репортажи. Теми и дискусии свързани с туризма. Маршрути, пътеки, опит и препоръки, хотели, хижи, заслони, нощувки.
Ключови думи за тази тема
Пещера Магурата Пещера Магурата иначе пък нищо винаги голяма различни затова вероятно възможност първо нещата освен отново направя явно

Пещера Магурата

Мнениеот jordan_rusev » 16 Юли 2013, 15:16

Първо ще започна с най-лошото за да остане за накрая най-хубавото и да се запомни повече доброто. Отрицателни мнения за персонала има доста из нет-а и всичките са свързани с това че хората там явно не искат да си вършат работата.
Персонала на пещерата ни направи ужасно лошо впечатление. Пуснаха ни да се разхождаме сами из пещерата и да настигаме влезналата група, която аз така и не успях да настигна. Моите приятели и съпругата ми успяха да ги настигнат но после съжалиха за това. Екскурзовода говорил исключително тихо и не се чувало нищо, това в комбинация с шума който издавало кучето което си разхождал и което се увивало постоянно с каишката си около него напълно блокирвали всякаква възможност да се научи нещо за пещерата. Най-гадния от всички моменти е това че залата с пещерните рисунки е затворена, при положение че тази зала е основната атракция в пещерата и е абсолютно пригодена за разходка и разглеждане. Вероятно причината е мързела и за да може да се прекарат туристите по-набързичко към изхода където ги чака влакче което срещу заплащане ще откара туристите отново до паркинга и ще им спести вървенето на около 2км. Най-гадното е обаче че НЕ МОГАТ ДА СЕ ВИДЯТ СКАЛНИТЕ РИСУНКИ, това адски ме разочарова и затова и реших да напиша темата с надеждата че някой ще я прочете и в бъдеще ще промени нещата.
И не ми казвайте че не може да се охраняват, начини винаги има.

Иначе за пещерата събрах малко информация от интернет, тъй като аз самия нищо не успях да чуя а приятелите ми помнят само пръхтенето на кучето на екскурзовода.
Първата зала е най-голяма – Триумфалната зала. Тя е богата на различни образувания. При обстойно археоложко изследване в началото на миналия век са открити доказателства за живот в нея от раннобронзовата и ранножелязната епоха. Освен богатия арсенал от битови оръдия и сечива, в пещерната зала са открити и кости от домашни животни и пещерна мечка.
Част от залата с изкуствена стена е превърната в винарска изба „Магура”. В нея отлежава висококачествено вино.


Следва пещерна зала Срутището, която също в с богата история. В нея партизани от отряд „Георги Бенковски” са се упражнявали в стрелба по пламъка на поставена на върха на сталагмит свещ.

В края си залата е свързана с алеята на рисунките. 240-метровият пещерен коридор преминава в три малки зали: Слънчевата, Глинените гърнета и Мрачната зала. В него се виждат прочутите пещерни рисунки, които се славят като най-удивителния шедьоври на първобитното изкуство на Балканския полуостров. Тук снимките които следват са от сайта severozapazenabg.com , да им направя реклама - имат чудесни снимки. ЕТО ТОВА НЯМА ДА ГО ВИДИТЕ И ЩЕ БЪДЕТЕ ОЩЕТЕНИ но пък ще гледате как екскурзовода си разхожда кучето.


Следва пещерна зала Сталактоните. Тя е сред най-големите в Магурата, има разнообразни синтрови образувания, най-характерни сред които са Големият и Малкият сталактон. По пода и са разпръснати огромни скални блокове.


Следващата зала е наречена Падналия бор, заради оформилата се в нея най-дебела пещерна колона.
Аватар
jordan_rusev
Модератор
Модератор||
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

Туризъм пътувания и екскурзии

Върни се към Фото разкази, туризъм и репортажи

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron