• Login/Out
 • Влез
  Потребителско име:
  Парола:

  Забравих си паролата
  Препрати активиращ e-mail
  Вкарвай ме автоматично всеки път
  Скрий ме

 • Детска фотосесия
 • Детска и семейна фотосесия
 • РЕКЛАМИРАЙ
 • Натурален пчелен мед град Трявна
 • СТОК САЙТОВЕ

Трявна

Фото разкази, фото репортажи. Теми и дискусии свързани с туризма. Маршрути, пътеки, опит и препоръки, хотели, хижи, заслони, нощувки.
Ключови думи за тази тема
Трявна Трявна net два различни голяма всяка двата такава тогава варна разбира отново качество направя правят кадри

Трявна

Мнениеот maggee » 28 Ян. 2010, 13:42

Град Трявна е разположен в северните склонове на Централна Стара планина.
Той е планинско курортно градче и средище на най-старата възрожденска художествена школа - дърворезба, иконопис, архитектура. Има удобна шосейна и ЖП връзка със София, Варна, Русе, Пловдив.
Основни факти за Град Трявна

Местоположение: Северен централен регион
Разстояние до столицата: 179.333 km от София
Геогр.ширина (Latitude): 42.867N
Геогр.дължина (Longitude): 25.5E
Надморско равнище: 300 - 499m
Площ на Град Трявна: 16.122km2 (НСИ)
Население на Град Трявна: 10291 жители (към 01/01/2007 - НСИ)

Община Трявна е разположена в Централна България и граничи с общините Габрово, Дряново, Велико Търново и Мъглиж. Община Трявна е разположена върху 255,5 кв.км по северните склонове на Централна Стара планина. В състава на общината са включени 106 селища, от които два града – общинският център гр. Трявна и гр. Плачковци и 104 села с общо население 777души.
Град Трявна е формиран като селищен център на района още през 18 век. Най-ранните данни за съществуването на селище са от времето на тракийските племена, населявали част от Балканския полуостров. В края на 19 век гр. Трявна е безспорният културен и стопански център на района. Развитието на занаятите през периода на Българското възраждане в гр. Трявна води не само до стопански възход, но и до създаване на най-старата художествена школа в България - Тревненската. Оригиналните и уникални занаяти резбарство, иконопис, строителство формират характера и значимостта на Тревненската художествена школа, чиито произведения са разпространявани из цялата Османска империя, Румъния, Сърбия и Русия.
След Освобождението на България през 1878 година общината започва индустриално производство на вълнен текстил, като първата фабрика е открита още през 1883 година. До първата половина на 20 век се създават редица промишлени предприятия, в които основните производства са свързани с обработка на дървен материал, мебелно производство, текстил, преработка на плодове, метални изделия, производство на електроенергия. През втората половина на 20 век настъпва значително развитие по обем и качество на промишлените мощности в областта на машиностроенето, текстилната и трикотажна промишленост, производството на топлоенергия, мебелно производство и дървообработване.
Понастоящем в общината има изградени почивни бази с над 1250 легла. За развитието на туризма като отрасъл на икономиката на общината допринася наличието на благоприятен умереноконтинентален климат с прохладно лято и лека зима.
Часовникова кула в град Трявна

„…1814: направи се тревненския сахат…”- е записал в своя летопис тревненецът Поп Йовчо. Легендата разказва, че за да се получи разрешение от османската власт за строежа на кулата, тревненки трябвало да се откажат да носят традиционния накит за глава сокай, който им придавал горд и царствен вид. При все това сокай се носел и в началото на ХХ век.
Кулата била построена с помощта на местното население и от местни майстори, имената на които са неизвестни. Общата височина на кулата е 21.15м. Състои се от три части: паралелипипедна основа с квадратно сечение, градена от камъни, изравнявани със сантрачи. Средната част е осмостен, завършва с малка стряха, покрита с ламарина. Тази част неколкократно е променяла вида си – зидана е и първоначално била измазана отвън и варосана. През1891г. Иван Халачев от с.Бахреци я покрил с дъсчена обшивка, която се запазила с естествен потъмнял цвят на дървото до 1908г. Тогава била боядисана с кафява боя, а през 1926г. пребоядисана със зелена.Този цвят се оказал крайно неудачен за кулата, но едва през 1966г., когато и бил извършен основен ремонт, кулата възстановила вида си от 1814г.
В средната част на кулата е монтиран и часовниковият механизъм, който първоначално бил само с камбана,без циферблат и стрелки.Изработен бил през 1815г. от габровските майстори Къню и Геню Радославови от Габрово.
Горната част на кулата е също осмостенна, изработена от дърво, покрита със заострен покрив.Тук се намира камбаната на часовника, на която е запазен надписът за направата на механизма през 1815г.
През 1971г., по повод юбилея на тревненското читалище, на часовника е монтиран механизъм и всяка вечер, след неизменните десет удара, се разнасят звуците на песента „Неразделни” по едноименното стихотворение на Пенчо Славейков.

Значими паметници на културата
Площад "Капитан дядо Никола" - Трявна

Според легендата, за да получат разрешение за строежа на кулата, тревненските жени е трябвало да се откажат от своите традиционни накити за глава – сокай. В архитектурно отношение отделните части на кулата са изградени в хармонични пропорции. Камбаната е релефно изписана от габровските майстори Кънчо и Генчо Радославови през 1815 год. По–късно, през 1971 год., към часовниковия механизъм е прикачен магнетофон, който в 22.00 часа след последния десети звън на камбаната, автоматично се включва и от кулата започва да се разнася мелодията на песента "Неразделни" от Пенчо Славейков. С това тя става химн на града.
Часовниковата кула и стария мост

Часовниковата кула и стария /кивгирения/ мост- Часовниковата кула е построена през 1814 г. с работещ и днес оригинален часовников механизъм. Паметник на културата с национално значение.

Църква "Св. Георги" - гр.Трявна

Строена през 1848-50 г. от Уста Димитър Сергьов. Църкавате прекрасен образец на типичната за края архитектура, иконопиство, резбарство. Действащ храм.
Църква "Св. Архангел Михаил" - Паметник с национално значение. Обновена, разширена и украсена през 1819-21г. Иконостасът и иконите са прекрасни образци на тревненската художествена школа. Действащ храм.
Изображение
Музеи
Даскаловата къща - с незалязващите слънца на таваните. Типичен представител на ранновъзрожденската тревненска къща. Даскаловата къща е архитектурен паметник, който притежава характерните черти както на българската възрожденска архитектура, така и на тревненеската архитектурна школа в частност. Нейното изграждане започва през 1804 г. от колектив тревненски майстори, начело с известния тогава уста Димитър Ошанеца и неговия млад помощник Иван Бочуковеца. Къщата е на два етажа, с висок и просторен чардак, над който се надвесва широка белокаменна стряха. Заградена е отвсякъде с висок каменен зид с мазгали (бйоници). Тази старинна къща наподобява малка крепост срещу варварските нашествия на кърджалии и даалии. В нея е отразен свободолюбивия дух на будните тревненски майстори-самоуци Представена е и колекция на самобитния майстор-резбар Генчо Марангозов - резба и дървоскулптура на български ханове и царе, барелефи на възрожденски дейци.

Двата дърворезбовани тавана – дело на стария майстор Димитър Ошанеца и неговия калфа Иван Бочуковеца, я правят не само един от най-интересните и популярни туристически обекти в града, но и важен архитектурно-исторически паметник.
С тези два изключително майсторски изработени тавни е свързана и една много интересна история, която ярко отразява духа и характера тревненци от епохата на Възраждането. След окончателното завършване на къщата (на Гергьовден 1808 г.) нейният заможен стопанин - известен по онова време богат тревненски търговец на гюл и коприна хаджи Христо Даскалов, извикал целия си род, майсторите-строители и видни еснафи и резбари, за да я осветят, както подобава на такъв знатен дом. На трапезата еснафите казали много похвални думи за майсторите-строители и за разкошния план на къщата. Но те не могли да похвалят нейната вътрешна украса, закаквато просторните й стаи на втория етаж давали богати възможности, защото такава липсвала.
Това разбира се натъжило стопанина. Свъсил вежди и стария майстор Димитър, попригладил остри мустаци, па рекъл: ,,Аз на двете големи соби такива тавани от дърво ще изрежа, че навсякъде другаде да не се срещат като тях”. Слушал го младият калфа Иван, а нещо в гърдите мунапирало да изхвръкне. Скочил той тогава от мястото си и казал: ,,И аз мога да направя тавани от дърво и те няма да бъдат по-лоши от тези на майстор Димитър”.
Вдигнали еснафите чаши да благословят. А двамата майстори допрели палци и сторили облог. На следващия ден всеки от тях донесъл резбарските си инструменти и се заключил в определената му стая. Така работили от Гергьовден до Димитровден, когато изтекъл срокът на сключения облог.
Отново свикал чорбаджи Христо тревненските еснафи. Този пътза да прегледат и оценят работата на двамата резбари. Когато отворили вратата, където работил младия майстор Иван, всички ахнали от изненада. Толкова ярко изгряло пред очите им палещото юлско слънце, та рекли: ,,Майстор е Иван Бочуковеца, признава му се майсторството”. Но когато отишли и отврили вратата на другата стая, от чийто таван се усмихвало топлото плодотворно майско слънце на по-стария майстор, те за миг онемели а после рекли тия думи: ,,Майстор е Иван! Но баш майстор е уста Димитър, нему се пада похвалата!...”
Сега Дасакаловата къща е подредена в битов стил и е превърната в архитектурен паметник и етнографски музей. В едното крило на къщата, днес е уреден ТРЕВНЕНСКИЯ МУЗЕЙ, в чийто зали са изложени повече от 5000 експоната. С много снимки и оригинални творби са показани шедьоврите на тревненската художествена школа в резбарското и зографското изкуство. Особено голям интереспредставлява сбирката от инструменти, материали и произведения на Миневската зографска фамилия – най-богатата в страната.
Даскаловата къща е известна и с други важни исторически факти и събития. Тук Левски и Ангел Кънчев, подпомогнати от Цаню Захариев, са основали местния таен революционен комитет, след което Апостола преспал в ,,писаната стая” и на следващия ден отпътувал за Тракия по комитетски работи. По време на Освободителната Руско-турска война в стаята с тавана на Иван Бочуковеца се установил щаба на лявата колона на руската армия, начело с генерал Святополк Мирски.
Славейковата къща - Къща-музей "Петко и Пенчо Славейкови". В нея от 1853 г. до 1876 г. с известни прекъсвания е живял бележития български поет и възрожденски деятел Петко Р. Славейков. Тук са родени и деветте му деца, между които и класикът на българската поезия Пенчо П. Славейков. Музеят е с битова и документална експозиция.
Тревненското школо - построено през 1836-1839 г. е едно от първите светски училища в България. В продължение на осем години с малки прекъсвания тук е учителствал Петко Р. Славейков. В него е основана една от най-ранните книгохранителници (1847 г.) в България и местното читалище "Трудолюбие" (1871 г.). В реставрираната сграда на школото са експонирани няколко интересни колекции: "Просветно дело до освобождението" - с автентични документи и предмети и възстановка на класна стая от взаимното училище "Времеизмерителни уреди от античността до началото на XX век" - колекция, събирана и реставрирана от Георги Везиров. Специален интерес представлява постоянната изложба-дарение на братята Димитър и Никола Казакови. В школото се уреждат и временни изложби.

Райковата къща - музеят е типичен представител на късновъзрожденската тревненска архитектура. Строена през 1846 г. от Уста Димитър Сергюв голяма, двукатна, с лице към улицата, тя е символ на духа и самочувствието на тревненския възрожденец. Родна къща на първия професор по химия Пенчо Н. Райков. В нея е уредена етнографска експозиция: "бит от 19 век и градски бит от началото на 20 век".

Райковата къща се намира зад църквата ,,Св.Архангел Михаил” – в средната част на града. Построена е през 1844-1846 г. от тревненския първомайстор уста Димитър Сергев. Тя е типична тревненска възрожденска къща, като се почне от неотменните дюкяни в долния етаж, чиито полегати дъсчени кепенци плътно затварят широките прозорци в празник и се стигне до просторните стаи на горния етаж разположени около широк открит чардак. И тук не липсва резбования дървен таван в гостната стая, както и удобните миндери покрити с шарени черги и черджета, отрупани с малки възглавници. Сега Райковата къща е превърната в паметник на културата, забележителен и с факта, че в този скромен дом е роден и израснал първия български химик-органик – професор доктор Пенчо Николов Райков(1864-1940 г.).
Къща музей "Ангел Кънчев" - строена е около 1805 г. Уредена е с битова част и документална експозиция, отразяваща живота и делото на революционера Ангел Кънчев, борбите на тревненци за освобождение от турско робство и участието им в Руско-турската освободителна война.
Музей "Тревненска Иконописна школа" - разположен е в “Царския параклис”, строен през 1943-44 г. с волята на царица Йоана като дар за града. Музеят съхранява единствената представителна колекция на тревненските иконописци от XVII век до края на XIX век. Над 160 оригинални икони представляват творчеството на шест прочути фамилии – иконописци. В музея са експонирани оригинален зографски инструментариум и указания за изискванията на православния канон.

Научните изследвания доказват, че тревненскте иконописци са черпели своите познания за иконографски форми, регистри, типове, композиция и технология от художественото наследство на Втората българска държава - паметниците на Търново, Арбанаси и манастирите около тях. Най-старите икони подписани от тревненски зографи са от края на 17 век. Характерна и важна черта на тревненската зографска школа е освобождаването от някои остарели схващания в областта на иконографията, наслоили се през вековете под влиянието на византийската иконописна школа и приближаването към естетическите ценности на европейския Ренесанс.
Музей "Азиатско и африканско изкуство" - Музеят на азиатското и африканско изкуство представя част от дарението на българския скулптор Златко Паунов, живеещ в Ню Йорк, САЩ.Предметите са 200 и са с произход от Тибет, Непал, Китай, Индия и някои африкански държави. Всичките са оригинали, предимно с култово предназначение и са от различни времена – ІІ в. – ХХ в.

Използвани източници: http://www.tryavna.bg
Аватар
maggee
Модератор
Модератор||
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

Re: Трявна

Мнениеот GALA_VARNA » 12 Фев. 2010, 12:00

Браво чудесни кадри !
Аватар
GALA_VARNA
Напредващ
Напредващ|Напредващ|Напредваща
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

Re: Трявна

Мнениеот maggee » 27 Юни 2011, 21:34


Аватар
maggee
Модератор
Модератор||
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

Re: Трявна

Мнениеот Iron_Man_ » 06 Ян. 2017, 17:45

Малко да съживим хубавата тема.Дано някой да ми отговори и със зимни снимки,в момента било наваляло хубаво.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
Iron_Man_
Напредващ
Напредващ|Напредващ|Напредваща
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

Re: Трявна

Мнениеот jordan_rusev » 14 Ян. 2017, 10:55И още много снимки имам тук Трявна. Редовно си се прибираме с жена ми там :) .
Аватар
jordan_rusev
Модератор
Модератор||
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

Туризъм пътувания и екскурзии


Върни се към Фото разкази, туризъм и репортажи

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron