• Login/Out
 • Влез
  Потребителско име:
  Парола:

  Забравих си паролата
  Препрати активиращ e-mail
  Вкарвай ме автоматично всеки път
  Скрий ме

 • Детска фотосесия
 • Детска и семейна фотосесия
 • РЕКЛАМИРАЙ
 • Натурален пчелен мед град Трявна
 • СТОК САЙТОВЕ

Огледални обективи

Съвети и препоръки, интересни техники и идеи, фотографски уроци и съвети за начинаещи и напреднали в областа на фотографията
Ключови думи за тази тема
Огледални обективи Огледални обективи цена цена снимане лично горе iso колкото тест каква място sony светлина докато тяло почти

Огледални обективи

Мнениеот anity » 27 Май 2010, 23:54

Какво мислите за огледалните обективи?Огледални обективи Samyang

Общото между трите вида огледални обективи на Samyang е, че те използват рефлекторна (огледална, катадиоптрична) оптична схема. За разлика от традиционните рефракторни обективи, които използват само лещи за фокусиране на изображението, при огледалните обективи част от групите лещи се заместват от две сферични огледала.

От производствена гледна точка това прави огледалните обективи много по-лесни за прецизна изработка – необходимо е да се обработят едностранно две огледални повърхности, вместо 5 или повече лещи, при това двустранно. Въпреки че хроматичната аберация се проявява и при отражение, кумулативният ефект спрямо преминаването на светлинните лъчи през 20 или повече оптични граници е минимален, поради което се приема, че огледалните обективи са «имунизирани» към хроматични аберации.

От практическа гледна точка, икономията на оптични елементи от плътно стъкло прави огледалните обективи много по-леки и компактни. Заради огледалната конструкция, която «сгъва» обектива на три, един огледален обектив е около 3 пъти по-къс от рефракторен обектив със същото фокусно разстояние.

Разбира се, катадиоптричната схема има и някои недостатъци. На първо място, този тип обективи са относително тъмни, т.е. с малка светосила. Също така, в конструкцията на този вид обективи липсва диафрагма за контролиране на интензитета на светлинния поток и за регулирането му е необходимо да се използват филтри с неутрална плътност (Neutral Density, ND).

Втори недостатък на огледалните обективи е това, че заради цилиндричната си конструкция във вътрешността на обектива влиза излишна светлина, която не участва във формирането на изображението, но неминуемо допринася за намаляване на общия контраст на картината.

На трето място, но без да се подценява като фактор, е отсъствието на практична система за автофокус и стабилизация на изображението (забележка: Minolta предлагат автофокусен огледален обектив за Sony Alpha / Konica Minolta байонет, но неговата цена го праща твърдо в категорията «Екзотика»). Комбинацията от дълго фокусно разстояние и отсъствие на стабилизираща система прави фокусирането от ръка непрактично и поставя високи изисквания към стабилността на използвания статив. При зрителен ъгъл от порядъка на 2° (за 800/8, поставен върху тяло с 1.5× кроп фактор) вибрациите от всяко докосване на камерата или обектива биха могли да извадят обекта от кадър.


Изброените по-горе недостатъци на оптичната схема ясно показват за какво не стават огледалните обективи:

снимане на бързодвижещи се обекти (птици, авиация)
снимане от ръка с ниска скорост (по-бавна от 1/250)


Въпреки тези ограничения обаче за огледалните обективи има и приложения, които им позволяват да покажат всичките си предимства:

пейзажна фотография (особено в планините, където атмосферната димка не замъглява изображенията с разстоянието)
спотинг на стационарни обекти
наблюдение и проследяване
астрофотографияhttp://www.bviphotovideo.com/public/index.php?page=reviews&action=details&review_id=19
anity
Нов
Нов|Нов|Нова
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 
Потребители 2 благодарили на anity за отговора: Гост, jordan_rusev

Re: Огледални обективи

Мнениеот jordan_rusev » 28 Май 2010, 08:48

Темата кърти мивки, браво. :clap
И аз ще се разтършувам довечера, ще опитам да намеря мнения и примерни снимки с такива обективи.
Много полезна информация :thumbup
Аватар
jordan_rusev
Модератор
Модератор||
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

Re: Огледални обективи

Мнениеот jordan_rusev » 29 Май 2010, 13:40

Ето каква е структурата на огледалните обективи

Интересното боке с този вид обективи наподобява на кравай заради физическата структира на голямото огледало


Повечето потребители ползвали огледални обективи никак не ги препоръчват, заради многото условия необходими за да се "докара" хубава и остра снимка. Четох исказване на потребител който е ползвал Sigma 600mm. Трябвало е здраво да чете и да тества техниката докато докара приличните 10% успешни снимки, което страшно нисък процент според мен.
Няма контрол на DOF-а а умението да се фокусира точно изисква доста практика.
От друга гледна точка огледалният 600мм обектив струва колкото сенника на Canon 600mm, и ако сте просто любител с малък бюджет и кариерата Ви не зависи от обектива то тогава огледалните обективи може и да са добро решение за Вас.

Съвети:
Ако решите да закупите огледален обектив четете и тествайте преди покупката защото аз лично попаднах на много лоши мнения за повечето такива (ако исключим ниската цена почти всички мнения са доста негативни).
Имайте предвид факта че ще ви е необходим много стабилен статив и дистанционно. Снимките ще трябва да снимате с заключено огледало и вероятно често ще се налага да вдигате ISO.
Аватар
jordan_rusev
Модератор
Модератор||
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 
Потребители благодарили на jordan_rusev за отговора: raych_eu

Re: Огледални обективи

Мнениеот jordan_rusev » 29 Май 2010, 13:57

Тест между Canon 100-400mm L IS + 2X extender и 800mm f/11 Solid Catadioptric огледален обектив проектиран за US армията със солидно метално тяло и малко тегло.
Цялата снимка:

Снимка (100% кроп) с Canon 100-400mm L IS + 2X extender

Снимка (100% кроп) с 800mm f/11 Solid Catadioptric
Аватар
jordan_rusev
Модератор
Модератор||
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

 • Подобни теми
  Отговори
  Преглеждания
  Последно мнение

Подобни теми

Върни се към Фотография

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron