• Login/Out
 • Влез
  Потребителско име:
  Парола:

  Забравих си паролата
  Препрати активиращ e-mail
  Вкарвай ме автоматично всеки път
  Скрий ме

 • Детска фотосесия
 • Детска и семейна фотосесия
 • РЕКЛАМИРАЙ
 • Натурален пчелен мед град Трявна
 • СТОК САЙТОВЕ

Най-добрите неутрални (ND) филтри

Фотографска техника, обективи, аксесоари, тестове и ревюта. Препоръки, въпроси и съвети. Canon, Nikon, Pentax, Sony, Olympus i др.
Ключови думи за тази тема
Най-добрите неутрални (ND) филтри Най-добрите неутрални (ND) филтри добър цена беше лично лично пък искам горе два друг тест пари кой photo поне

Най-добрите неутрални (ND) филтри

Мнениеот jordan_rusev » 22 Юни 2016, 14:46

Първо да кажа за какво се използват Neutral Density, ND или неутралните филтри? Неутралните филтри редуцират светлината за да се използва по дълга експонация, с която могат да се размажат движещи се обекти в кадъра. Най-често се използват за водопади, пейзажи с облаци, море и т.н.т. Винаги в комбинация със статив.


За да заснемете един водопад с хубаво "размазана" вода Ви трябват поне 4 секунди, които в един слънчев ден се постигат само с ND филтър. За да не добавям и поляризиращ филтър който допълнително ще удебели предната част на обектива и може да доведе до винетиране а също и допълнителна дифракция - аз предпочитам 10 стопа неутрални филтри. За да ви стане по-ясно калко са 10 стопа вижте по-долу скороста разделена на стопове в секунди. При ясно време носрмална експонация без филтър е някъде 1/125 до 1/250 а с 10 стопа неутрален ще стане от 8 до 4 секунди.

32 • 16 • 8 • 4 • 2 • 1 • 0.5 • 1/4 • 1/8 • 1/15 • 1/30 • 1/60 • 1/125 • 1/250 • 1/500 • 1/1000 • 1/2000 • 1/4000 • 1/8000

Аз имам два вида неутрални филтри и съответно няма как да имам база за сравнение КОЙ ТОЧНО е най-добрия, затова тази тема я базирам на мои проучвания в интернет. Като цяло повечето които съм изчел си съвпадат като краен резултат но за тази тема ще разгледам двата най-точни теста, няма да Ви ги превеждам, по-долу ще отбележа само ключовите фактори. Двете най-интересни теми са:
Изображение
No Film School

Марките които разглеждат са:
B+W 3.0 ND MRC 110M
Heliopan ND 3.0
Hoya ProND1000
Singh-Ray Mor-Slo 10-Stop
Tiffen 3.0 ND
Breakthrough Photography X4 10-Stop


Ето и ключовите фактори по които най-важно да се сравнят фитрите:
Цветопредаване
Цветопредаването е важно защото филтрите може да тонират изображението и след като се засече в камера роу белия баланс експонацията да се промени. В digial-picture са показали много добре как се променят цветовете като се оправи белия баланс в камера роу. Tiffen дава ужасни резултати а в снимките с Hoya цветопредаването е чудесно но ясно се вижда загуба на рязкост но това ще е предмет на разглеждане по-долу.
Tiffen цветопредаване и оправен бял баланс в камера роу:


Тук най-добре се представя Breakthrough с който преди и след засичане на белия баланс снимката няма цветови разлики. Вижте Контролна снимка • Заснета • След камера роу:


Рязкост
Разбира се много важен фактор. Всеки от нас е дал вече някаква сума пари за обектив и независимо какъв е обектива филтъра като цена е доста по-евтин, дори и най-скъпия филтър сложен на най-евтиния обектив обаче може да влоши рязкоста на снимката и да доведе до плачевни резултати. В случая филтъра на Hoya е направо за оплакване от поп. Най-добре се представят Breakthrough и Singh-Ray които дават резултат незабелижим спремо контролна снимка без филтър. Вижте обаче сравнение на Singh-Ray | Hoya:


Винетиране
Винетирането може да вкара допълнителен шум в изображението. Тук отново в челото е Breakthrough след него е Hoya, като първите са абсолютни победители а най-много винетира B+W. Singh-Ray предлагат slim версия на своя филтър който няма резба отпред докато другите са само нормална версия. Ето сравнение на Контролна • Breakthrough • B+W


Материал и дебелина на ринга
Материала също не е за подценяване. Singh-Ray, Hoya и Tiffen използват алуминиев пръстен докато Breakthrough, Heliopan и B+W месингов. Цитирам Schneider Optics "Алуминиевия пръстен ще се затяга/заяжда много по-често в алуминиевата резба на обективите отколкото месинговия. Което прави месинга перфектен избор за материал на ринга".
Дебелината пък влияе на физическото винетирането и дори да нямате проблем с винетирането ако решите да добавите и поляризиращ филтър това може да се окаже влияещ фактор. Breakthrough, B+W и Heliopan чрез преместване на стъклото по-близо до обектива и с резба за друг филтър са по-тънки дори от slim версията на Singh-Ray която е без резба за филтър (като това не означава че не може да е 2-ри филтър след полар) заради което не може да се ползва със стандартна капачка. Най-тънък е Breakthrough 3.5mm / Heliopan 4.0mm / B+W 4.5mm.

Цена
Разбира се цената не трябва да е определяща ако искате да имате качествено изображение, но съотношението цена/качество е силно определящ фактор ако не снимате често с неутрален филтър или ако нямате средства за най-добрия (който все още не сме споменали). Като цена от горе сравняваните филтри за контролен размер 82мм в нисходящ ред цените са:

Singh-Ray Thin Mount $400 нормалния е $390
Heliopan $238
B+W $204
Breakthrough Photography $189
Hoya ProND1000 $136
Tiffen $62

И тук златната среда я печели Breakthrough Photography предвид всички останали тестове този филтър не само е най-добър но и цена/качество най-добре позициониран, на второ място в това отношение бих поставил B+W заради високата цена на Singh-Ray, това е и единствената разлика в моята подредба спрямо по-долната но аз лично не съм тествал всичките изброени.
------------------------------------------------------------
И така ето и класацията за най-добър ND филтър според авторите на по-горе цитираните сайтове и тестове:
№1 - Breakthrough Photography X4 10-Stop ND Filter
№2 - Singh-Ray Mor-Slo 10-Stop ND Filter
№3 - B+W 3.0 ND MRC 110M Filter
№4 - Heliopan Neutral Density 3.0 Filter
№5 - Hoya ProND1000 Filter
№6 - Tiffen 3.0 Neutral Density Filter

От горе изброените филтри аз притежавам Breakthrough Photography X4 и един по-стар модел на B+W като моя Breakthrough Photography X4 пристигна вчера за 6 дни от USA. От техния сайт си го поръчах като там няма опция за шипинг за България. Персоналното им обслужване на клиенти обаче надхвърля всякакви мои представи в положителен смисъл. Но всичко това заедно със снимки на опаковка, комплектовка и подробно описание на поръчката ще пусна тук като съм готов с тест на филтъра.
Аватар
jordan_rusev
Модератор
Модератор||
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

Re: Най-добрите неутрални (ND) филтри

Мнениеот jordan_rusev » 23 Юни 2016, 10:35

Ето как аз си поръчах Breakthrough Photography X4 10-stop. От техния сайт излиза най-изгодно, в амазон, адорама или BH цената за доставка е твърде висока. Цялата комуникация проведох чрез вградения в сайта им чат и трябва да кажа че получих много внимание и търпение от тяхна страна. В сайта им няма опция за доставка за БГ защото наще изостанали Български пощи не могат да сканират и тракват доставки, от тази гледна точка и доставките в amazon.com и другите са високи защото се ползват DHL и подобни. Нормалните доставки с американския еквивалент на Български пощи е чрез USPS (United States Postal Services) може да се направи но не може да се траква как се движи пратката, един вид те не могат да поемат отговорност какво става с пратката след като излезе от USA. Аз приех че риска е за моя сметка, пуснаха възможност да поръчам, направих си поръчката, веднага оплучих тракинг номер с който да следя движението в USA. На 3-тия ден пратката беше в Чикаго а на 6-тия беше при мен в къщи (след 3-тия ден незнаех къде се намира точно както ме предупредиха). Транспортните разходи бяха в размер $12 като това включва и такса подарък, което на митницата в БГ не се третира като покупка а като подарък и не подлежи на облагане.

Пратката беше опакована в много добра удароустойчива опаковка която не заснех защото бях много впечатлен от това което беше вътре. Здрава кеширана опаковка, кърпичка за почистване, писмо с благодарност лично обръщение към мен, снимка за спомен и същината - филтъра в кутийка. Много добра изработка, месинг, здрав и много стабилен корпус - не е като алуминиевите:


И понеже им обещах да им напиша ревю след като го изтествам, изпълнявам обещанието си като за целта обаче използвах за сравнение 6-стопа B+W ND което имам за 15-85мм ми Канон. Новия филтър закачих на 16-35мм и преди някой да ме упрекне че единия е L обектив а другия кит аз разгледах MTF чартовете на двата за кроп при това за 7D и при 24мм на f/5.6 леко предимство в центъра на кадъра има канон 15-85 (разбира се на фул-фрейм това далеч не е така но към момента имам 7D). Направих по една снимка с двата обектива 24мм/5.6 при различна скорост защото единия е B+W 6 стопа а другия е Breakthrough 10 стопа, роу форматите с еднакви настройки и кроп от центъра. Тук трябва да кажа и че Breakthrough филтъра с 4 стопа отгоре има и по-голямо наслояване на стъклото. Първо снимах с B+W и след това светлината малко се промени, това беше снощи от терасата по залез така че и този фактор искам да отчета.
Ето двата кропа от центъра на кадрите, в ляво е B+W а в дясно Breakthrough:


Разлика в рязкоста няма, ако има някаква дори и минимална то трябва да отчетем по-горните фактори: по-голямо наслояване представете си на B+W да му се сложи още един полар за да стане 8 стопа, по-висока линеатура и т.н.т. Разлика в цветовете обаче имаше, като B+W направи цветовете мъничкоооо по-жълти, но тук пак да кажа че снимах по-залез и в общия кадър имаше малко разлика като цяло. Откъм винетиране обаче разликата е съществена, като независимо че избрах 24мм и за двата обектива това не е най-широко с B+W в краищата на кадъра имаше винетиране. Снимката е 100% кроп от горния десен ъгъл:


И така като цяло трябва да кажа че съм МНОГО ДОВОЛЕН, и хората наистина са направили едно чудесно стъкло сложено в добра стабилна месингова рамка. Ако някой иска да поръча и има въпроси, да пише тук ще отговоря и помогна с каквото мога.
Аватар
jordan_rusev
Модератор
Модератор||
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

 • Подобни теми
  Отговори
  Преглеждания
  Последно мнение

Подобни теми

Върни се към Фото техника - дигитални камери и обективи

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron