• Login/Out
 • Влез
  Потребителско име:
  Парола:

  Забравих си паролата
  Препрати активиращ e-mail
  Вкарвай ме автоматично всеки път
  Скрий ме

 • Детска фотосесия
 • Детска и семейна фотосесия
 • РЕКЛАМИРАЙ
 • Натурален пчелен мед град Трявна
 • СТОК САЙТОВЕ

Ден на дините

Новини, фотоконкурси и изложби, интересни събития свързани с фотографията
Ключови думи за тази тема
Ден на дините Ден на дините колко колкото пари интересно интересно различни докато всяка тогава апарат иска тъй надявам срещу месец

Ден на дините

Мнениеот hubavasi » 17 Авг. 2010, 23:20

Тъй-като съм решила да ходя с мъжа на деня на динята в с. Петревене...и на други места има, де, но аз там ще ходя, та, на който му е интересно, може да се присъедини, казват, че имало дини на корем, та ще ходя да се уверявам, за колко голям корем и колко дини има.

Село Петревене е разположено изцяло на тераси на река Златна Панега. Намира се недалеч от самата река на нейния ляв бряг. През селото преминава главен шосеен път София - Русе и София - Плевен и отстои на 6км. от гр. Луковит. Селото се намира на 135м надморска височина.
През с. Петревене минава карстовата река Златна Панега. Красива и чиста, известна с това, че е единствената равнинна река у нас, в която се въди по естествен начин балканска пъстърва.

Най-скъпият и очакван празник за селото е бил и си остава "Ден на дините". Преди десетилетия селяните се изправят пред страшна беда - нямали пари да си закупят жито за да засеят малкото плодородна земя. Разравяли мравуняците без полза. И тогава по-богати съседи предлагат да откупят събора срещу 70 крини жито. Свило се селското сърце, накърнена е неговата чест - та нали село без събор е като човек без име. Дали Петревенчани своя събор . взели житото, засяли го, но после разбрали : без хляб е лошо, но без събор е още по-лошо. И така години наред враждуват Петревенчани и Тодориченци за териториите, докато през 1936 година идва съдия от Плевен и слага граница на земите. Изорават нашите Петревенчани една ивица земя, дали на всяко домакинство по 1,5 дка земя и засадили дини. Раждат се много дини, едри като крини, но няма пазар. По-младите мъже тръгват от къща на къща, събират огромно количество и ги вкарват в училището. Всеки Петревенчанин и другоселец можел да яде колкото иска, но при едно условие - да посети изложбата на карикатуриста Никола Велев в Читалището
От тогава минаха много години, селото има вече свой празник, много по весел, по-интересен и по-забавен от събора. Всяко поколение внася нещо ново и по-вълнуващо. Не случайно е, че много Петревенчани заминаха по различни поводи далеч зад пределите на селото, но на този ден са тук при корена си, при извора на живота.

И днес на сред годината
за пореден път пак празника на динята
е главна точка в дневния ред.
И този ден стопаните с дини от бустаните
даряват минурачите без чет.

Празникът се провежда всяка година през месец август, в предпоследната събота от месеца, което в случая се пада на 21,08,2010.

Същото може да прочетете и в сайта на селото http://www.petrevene.com/index.php, както и още информация. Надявам се да отида и да се върна по живо, по здраво и да съм направила снимки да покажа, за тези, които не са могли да отидат. :beer
Аватар
hubavasi
Напредващ
Напредващ|Напредващ|Напредваща
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 
Потребители благодарили на hubavasi за отговора: jordan_rusev

Re: Ден на дините

Мнениеот jordan_rusev » 18 Авг. 2010, 08:18

Звучи интересно, да направиш снимки с новия апарат :yes
Аватар
jordan_rusev
Модератор
Модератор||
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

Re: Ден на дините

Мнениеот hubavasi » 27 Авг. 2010, 22:47

Не успяхме да отидем, за това не съм пуснала снимки.
Аватар
hubavasi
Напредващ
Напредващ|Напредващ|Напредваща
 
Потребители Информация Потребители Информация
 

Препоръчваме ви

 

Върни се към Новини и фотоконкурси

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron